Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bioetika

Niz uspješnih operacija u svijetu, a tri izvedene u Hrvatskoj

Rahela Jug,Nikolina Ćavar
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
01.06.2015.
u 19:12

U Hrvatskoj je prva operacija izvedena 2008. u KBC-u Rijeka kad je tim liječnika u suradnji s dr. Svenom Maričićem pacijentu stradalom u prometnoj nesreći ugradio 3D printanu čeonu kost

Na međunarodnoj konferenciji "Lošinjski dani bioetike" studentice 4. g. zagrebačkog Filozofskog fakulteta Rahela Jug i Nikolina Ćavar imale su izlaganje baš na temu "3 D printing – budućnost medicine". Bile su i organizatorice bioetičkih tribina i ističu da im je dr. Maričić u radu spremno pomagao. U 3 D printingu vide svijetlu budućnost medicine pa navode niz uspješnih operacija u svijetu. U nas su, kažu, izvedene tri takve na pacijentima za koje nije bilo druge opcije.

– Trodimenzionalni ispis u medicini se koristi 10-ak godina, a ljudima su dosad printani zubi, protetske ruke i noge, ugrađivane čeljusti i ostale kosti lica i glave. U Hrvatskoj je prva operacija izvedena 2008. u KBC-u Rijeka kad je tim liječnika u suradnji s dr. Svenom Maričićem pacijentu stradalom u prometnoj nesreći ugradio 3D printanu čeonu kost. Drugu operaciju vodio je tim prof. dr. Roberta Kolundžića 2013. u KBC-u "Sestre milosrdnice" kad je ženi (67) oboljeloj od tumora ugrađena zdjelica od titana korištenjem 3D printinga.

U zagrebačkoj Klaićevoj bolnici lani je obavljena operacija rekonstrukcije zdjelice 3D implantatom dječaku (15) oboljelom od tumora koji će moći hodati. To je prva operacija u ovom dijelu Europe na pacijentu u ranoj dobi kojem nije bilo moguće ugraditi standardni implantat. Novi pothvati u svijetu, kažu, napravljeni su u travnju 2015. u SAD-u, kada su trojici dječaka u dobi od 17 mjeseci do 3 godine, oboljelima od Tracheobronchomalacije, ugrađeni implantanti u grkljan.

Lani je dječaku (12) u Kini nakon odstranjivanja tumora na vratnom kralješku u kost ugrađen vratni kralježak od titana. U Nizozemskoj je 2014. operacijom ženi (22) ugrađena 3D printana lubanja.

>>Pogledajte prvi 3D print embrionalnih matičnih stanica!

>>Djevojčici 3D printerom napravili ruku za samo 50 dolara

Komentara 1

NV
novo vriijeme
20:41 01.06.2015.

3D je odlična ideja ali tko garantira kvalitetu i izdržljivost materijala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije