Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIONARNO

Pogledajte prvi 3D print embrionalnih matičnih stanica!

3D printer,maticne stanice
25.03.2013.
u 17:07

Mladi znanstvenici načinili su poseban 3D printer pomoću kojeg će, nadaju se, u bliskoj budućnosti moći printati dijelove tkiva, unutarnje organe...

Znanstvenici sa sveučilišta Heriot-Watt načinili su poseban 3D printer pomoću kojeg su po prvi puta u povijesti isprintali prikaz ljudskih embrionalni matičnih stanica. Reuters piše kako je samo pitanje vremena kada će ovi mladi entuzijasti printati i dijelove ljudskog tkiva ili prikaze unutarnjih organa poput jetre ili slezene.

>>Mitrečić: Matičnim stanicama za 10 godina liječit ćemo bolesti mozga

 

 

Komentara 5

YU
yututu
19:54 25.03.2013.

Hm, printer, navikli smo da on oslikava na papiru tekst ili sliku, to je 2D printer - printa u dvije dimenzije, n. pr. "pljuckanjem" tinte osnovnih boja i crne Slično postoje 3D printeri za izradu trodimenzionalnih modela iz nekog materijala, n. pr. plastike. Ali ovi biološki "printeri" služe ne za prikaz, već za sintezu, izradu, fabrikaciju biološkog tkiva, a u budućnosti i organizama ? Oni "pljuckaju" žive stanice nekog tkiva na određena mjesta i određenim redom, u 3 dimenzije na želatinoznoj podlozi, tako da je rezultat sferoidna nakupina stanica budućeg tkiva.

YU
yututu
19:56 25.03.2013.

Laički rečeno, ovo će ubrzati proizvodnju tkiva za razne svrhe - bilo za medicinska istraživanja, transplatacije ili za proizvodnju hrane - n. pr. umjetno meso, bez uzgoja životinja !

NE
nevažnost
22:59 25.03.2013.

Umjetno meso?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije