Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Neodgovarajući režim „zdrave“ prehrane i tjelovježbe može narušiti zdravlje

Vaga i mjerenje težine
Damir Spehar/PIXSELL
01.07.2021.
u 11:07

Istraživanje labratorija Genos pokazuje da kombinacija kalorijske restrikcije i intenzivne tjelovježbe negativno utječe na imunološki sustav i može narušiti zdravlje. Kako bi proširili znanje o utjecaju životnih promjena na imunitet i ulozi glikana u zaštiti zdravlja, Genos i GlycanAge Ltd zajedno provode akciju mjerenja biološke dobi

Promjena životnog stila za mnoge uključuje posebnu prehranu i intenzivnu tjelovježbu te je potaknuta željom za boljim izgledom ili zdravljem. Poznato je da tjelovježba donosi brojne pozitivne učinke, no termin „Zdrav“ stil života je češće popraćen mitovima nego utemeljen na znanstvenim istraživanjima. Primjerice, žene osobito često pribjegavaju kombinaciji kalorijske restrikcije i intenzivne tjelovježbe kako bi postigle „fit“ izgled u ljetnim mjesecima. Studija znanstvenika iz Genosa u suradnji sa nekoliko sveučilišta i istraživačkih instituta iz Finske i Švedske pokazuje da u populaciji žena mlađe i srednje dobi te normalne tjelesne težine kombinacija kalorijske restrikcije i intenzivne tjelovježbe (tzv. „bikini fitness“) pokazuje negativan efekt na imunološki sustav. Ovaj režim promijenio je aktivnost stotina gena uključenih u regulaciju imunološkog sustava, a utjecaj je bio vidljiv kako u sastavu i kvaliteti imunoloških stanica, tako i u sastavu glikana na Imunoglobulinu G (IgG).

  IgG je najzastupljenije protutijelo u krvi, a glikani su molekule složenih šećera koje modificiraju njegovu strukturu i funkciju. Promjena glikana vezanih na IgG može odrediti primjerice hoće li protutijelo napasti štetnu molekulu ili zdravu stanicu te time izazvati tzv. autoimunu bolest. Smatra se i da svaki susret sa patogenom, svaka bolest i svaka ozljeda tokom života ostavljaju svojevrstan nevidljivi „ožiljak“ u obliku pozadinske razine kronične upale koja se povećava s godinama i povezana je s rizikom od nastanka bolesti. Genos je razvio test kojim je upalu moguće izmjeriti pomoću glikana na IgG-u te rezultat iskazati u obliku biološke dobi. U slučaju ranije navedene studije tako je došlo i do privremeno pro-upalnog stanja organizma ispitanica tj. starenja njihova organizma, no na sreću većina je efekata bila reverzibilna nakon perioda oporavka. 

Druga studija koju je Genos proveo u suradnji sa Kineziološkim fakultetom te Biokemijsko Farmaceutskim fakultetom u Zagrebu pokazala je kako intenzivna tjelovježba bez kalorijske restrikcije uz dovoljan period oporavka u prosjeku popravlja biološku dob, a znanstveno ispitivanje provedeno na skupini pretilih osoba pokazalo je da kalorijska restrikcija u tim okolnostima smanjuje biološku dob. Ipak, u svim slučajevima, negativan efekt kalorijske restrikcije u kombinaciji s intenzivnom tjelovježbom, te pozitivan efekt intenzivne tjelovježbe uz odgovarajući period oporavka te kalorijske restrikcije u pretilih osoba nisu pokazali jednak učinak za svakog ispitanika. Izvjesno je kako postoji značajna individualna komponenta u svakom slučaju intervencije životnog stila, te u nekim situacijama čak dolazi do „kontra efekta“ i pogoršanja zdravlja a da su osobe istovremeno uvjerene kako čine najbolje za svoje tijelo. 

Genos i GlycanAge stoga pokreću akciju mjerenja biološke dobi s ciljem proširenja znanja o utjecaju životnih promjena na imunitet te ulozi glikana u zaštiti zdravlja i razvoju bolesti. U sklopu akcije, svakom će ispitaniku koji se odluči u roku godinu dana uvesti promjene u životnom stilu biti ponuđena čak četiri testa biološke dobi umjesto jednoga, uz uvjet da jednom mjesečno ispuni upitnik o provedenim promjenama te anonimne podatke podijeli u  svrhu istraživanja. Akcija će se provoditi u Hrvatskoj tokom cijelog ljeta na stranici glycanage.com uz kod ljeto2021.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije