Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREMEĆAJ KLIME

NASA upozorava: Ove godine mogao bi nastati novi El Niño

El Nino
Foto: Screenshot Youtube
23.05.2014.
u 20:31

Podaci koje je NASA-in satelit zapazio na Tihom oceanu podsjećaju na 1997. godinu, kada je harao El Niño

Ove godine moglo bi doći do novog El Niña, poremećaja klime koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini Pacifika, tvrde u NASA-i. Naime, satelit NASA-e i Francuske svemirske agencije, Jason-2, svakih deset dana vrši mjerenja na svim svjetskim oceanima, a ti podaci, s obzirom na to da oceani čine više od 70 posto našeg planeta, ključni su za globalne prognoze vremena. U NASA-i tvrde da je Jason-2 nedavno na Pacifiku primijetio neobične promjene koje jako podsjećaju na 1997. godinu, kada je harao El Niño i do svibnja 1998. samo u SAD-u posredno odnio 189 ljudskih života.

NASA-in klimatolog Bill Patzert kaže da se formirala kombinacija razine mora i temperatura koja ga podsjeća na Pacifik na proljeće 1997. godine. Jason-2 zapazio je niz Kelvinovih valova, težinske valove uvjetovane prisustvom obale, koji putuju po Tihom oceanu od Australije do Južne Amerike. Kelvinovi valovi su važni jer mogu biti vjesnik El Niña.

– Ne možemo sa sigurnošću reći da će se El Niño razviti u 2014. godini, ili kako će velik biti, ali podaci satelita Jason-2 podupiru prognozu za El Niño koju je prošlog mjeseca izdala NOAA (američki ured za oceane i atmosferu) – rekao je Patzert.

 

>> Stiže El Niño, evo kako će utjecati na Europu, Aziju i Ameriku!

Komentara 3

Avatar claudio21
claudio21
22:57 23.05.2014.

Draga NASA ja te pitam,tko je stvorijo sve te el ninje,al kaidu,svetsku krizu i još šta? Draga Naso pogledaj u ogledalo i primjetič krivca.

KO
Križ od suza
21:59 23.05.2014.

Sve što se sada događa Nebo je nagovjestilo po Mariji od Božanskog milosrđa ali to očito nije medijski interesantno moćnicima koji cenzuriraju svaki pokušaj da se izađe u javnost sa ovim porukama. Dolazi cijeli spektar ekoloških kataklizmi, klima će se potpuno promjeniti i godišnja doba više neće biti kao što su bila. Na pragu smo mnogo većeg potopa nego što je bio ovaj proteklih dana i to planetarnih razmjera. Najavljen je razorni potres u Europi. Očito da dolaze vremena ili ćemo biti Božji ili nas nema pa kako odlučimo sami slobodna volja. Ovaj svijet samo nek nastavi sa nastranostima u raznim formama doživjet će kataklizme kakve se ne mogu ni zamisliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije