Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatski poremećaj

Stiže El Niño, evo kako će utjecati na Europu, Aziju i Ameriku!

Poplave
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/3
10.05.2014.
u 20:12

Američki znanstvenici kažu da su šanse da dođe do novog El Niña veće od 80 posto

U jesen ili na samom početku zime svijet će se ponovno suočiti sa El Niñom, poremećajem klime koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini Pacifika koje pak uzrokuje promjene smjera kretanja zračnih struja u višim slojevima atmosfere. Američki znanstvenici kažu da su šanse da dođe do novog El Niña veće od 80 posto te najavljuju da bi ovaj novi mogao biti znatno silovitiji i okrutniji od onoga koji je harao 1997. godine. Meteorolozi i klimatolozi kažu da moraju još mjesec dana pratiti kretanje temperatura mora u Tihom oceanu kako bi mogli predvidjeti snagu novoga El Niña.

To je pojava koja se povezuje s višim temperaturama na globalnoj razini, ali i neuobičajeno suhim i hladnim zimama na sjeveru Europe. Sjedinjene Države, ali i Južna Amerika mogu očekivati izuzetno velike količine oborina, a Azija i Australija veliku sušu. No meteorolozi naglašavaju da će neki dijelovi Sjedinjenih Država možda i profitirati. Kalifornija bi tako nakon višegodišnjih suša konačno mogla dočekati obilje kiše, a države na jugoistoku SAD-a, koje su proteklih godina pustošili uragani i tornada, mogle bi odahnuti od tih elementarnih nepogoda.

Za ove prognoze zainteresirano je i globalno tržište hranom. Naime, pretjerane količine kiše mogle bi znatno smanjiti prinose žitarica u SAD-u i u Brazilu, a velika suša isto bi mogla učiniti u Aziji. Očekuje se da bi El Niño mogao izazvati nestašicu i znatan porast cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

>> Poruka UN-a: Pokažite više truda u rješavanju opasnosti i problema klimatskih promjena

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
21:18 10.05.2014.

A nije napisala od kuda je to prepisala? "Autor", pljuc.

BE
berija
21:41 10.05.2014.

Nekako mi se čini da su su središnjoj Aziji i većem dijelu Australije stalno suše.

IC
ice12
20:52 10.05.2014.

Zivi bili pa vidjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije