Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakularno otkriće

Na Hvaru otkriveni tragovi cunamija koji je pogodio Jadran

tsunami
Foto: ilustracija
20.05.2015.
u 09:55

Na Hvaru su otkriveni tragovi kataklizmičkog cunamija koji je prije 66 milijuna godina izazvan udarom asteroida odgovornog za izumiranje dinosaura, početak vladavine sisavaca i razvoj čovjeka

Na području grada Hvara međunarodni tim znanstvenika predvođen Hrvatskim geološkim institutom,  pronašao je znanstvene dokaze da se na tom lokalitetu nalazi jedinstveni zapis jedne globalne katastrofe, poznatije kao izumiranje dinosaura na našem planetu, koje se dogodilo na granici krede i paleogena, objavljeno je u prestižnom međunarodnom geoznanstvenom časopisu Geological Society of America Bulletin.

Na Hvaru su naime otkriveni tragovi kataklizmičkog cunamija koji je prije 66 milijuna godina izazvan udarom asteroida odgovornog za izumiranje dinosaura, početak vladavine sisavaca i razvoj čovjeka.

 - Ovaj važan nalaz potiče na prošireno sagledavanje izravnih posljedica jednog od najrazornijih događaja u geološkoj prošlosti Zemlje koji je u velikoj mjeri utjecao i na razvoj živih bića, ali i na reinterpretaciju paleogeografije područja Jadrana i nekadašnjeg oceana Tetisa (na području današnjeg Mediterana) te njegove povezanosti s Atlantskim oceanom (na području Gibraltara). Gotovo je nevjerojatna (višestruka) slučajnost da se upravo u gradu Hvaru, biseru hrvatskog turizma, nalazi zasad jedinstveni karbonatni sediment u kojem smo pronašli dokaze koji upućuju na to da je istaložen iz katastrofalnog cunamija,  najvjerojatnije izazvanog udarom asteroida na području današnjeg Yucatana (Meksiko), koji je ostavio specifične zapise u plitkovodnim karbonatnim naslagama čak i na ovom, oko 10.000 km udaljenom području od udarnog kratera, na tadašnjoj jadranskoj karbonatnoj platformi - poručuju iz Hrvatskog geološkog instituta.

>> Jak potres na Papui Novoj Gvineji: Bilo je zastrašujuće, svi smo pobjegli van

Ključne riječi

Komentara 29

DI
Dijego
10:23 20.05.2015.

svasta dali je uopste postajao jadran prije 66mil godina

TH
than
10:40 20.05.2015.

Ma to je tsunami investicija...

PR
protuudar
10:41 20.05.2015.

...a onda je svizac zamotao čokoladu u tanki, tanki alupapir....ma znate vi k... kaj je bilo prije 66 milja godina...lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije