Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Listu i MacMillanu Nobel za otkrivanje treće vrste katalize

Dvojica znanstvenika 2000. godine, neovisno jedan o drugome, otkrili su novi katalizator te sada dijele Nobela i iznos od 1,15 milijuna dolara.
06. listopada 2021. u 12:28 0 komentara 1010 prikaza

Ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za kemiju njemački znanstvenik Benjamin List te britanski David MacMillan. Najprestižniju znanstvenu nagradu dobili su za otkrivanje asimetrične organokatalize kojom se, kako se navodi u priopćenju, kemiju učinilo zelenijom, a stvaranje asimetričnih molekula puno lakšim.

Navodi se kako se organokataliza razvila nevjerojatnom brzinom pa znanstvenici koristeći je mogu efikasnije stvarati bilo što u rasponu od novih lijekova pa do molekula koje mogu uhvatiti svjetlo u solarnim člancima. Kraljevska švedska akademija znanosti, čiji odbor dodjeljuje Nobelovu nagradu za kemiju, nazvala je dostignuća dvojice znanstvenika genijalnim alatom za gradnju molekula.

Kaže se kako su razvili precizan alat za konstrukciju molekula – organokatalizu. I to je imalo velikog utjecaja na istraživanje novih lijekova te je kemiju, dakle, učinilo čišćom, zelenijom znanošću. Jer, više je područja istraživanja i industrija ovisno o mogućnostima da znanstvenik stvori molekule od kojih se mogu dobiti elastični i izdržljivi materijali koji mogu pohranjivati energiju u baterijama ili zaustaviti razvoj bolesti.

Takav rad zahtijeva katalizatore, što su tvari koje kontroliraju i ubrzavaju kemijske reakcije a da nisu dio konačnog proizvoda. Primjerice, katalizatori u automobilima pretvaraju otrovne tvari u ispušnim plinovima u bezopasne molekule. Naša tijela također sadrže tisuće katalizatora u obliku enzima koji utječu na one molekule koje su nužne za život. Tako su katalizatori temeljna alatka za kemičare, no znanstvenici su dugo vjerovali kako zapravo postoje samo dvije vrste katalizatora – metali i enzimi.

Benjamin List i David MacMillan dobili su Nobelovu nagradu jer su 2000. godine neovisno jedan o drugome razvili treću vrstu katalize, asimetričnu organokatalizu koja se temelji na malim organskim molekulama.

– Ovaj koncept katalize jednostavan je koliko je genijalan te je činjenica da se mnogi pitaju kako se toga nisu sjetili ranije, rekao je Johan Aqvist, predsjedavajući Nobelova odbora za kemiju.

Video – U Hrvatskoj će se uskoro proizvoditi Batmobile: Albert (22) je zaslužan za to!

Nobelova nagrada za fiziku JULIUS I PATAPOUTIAN Nobelova nagrada za medicinu otišla dvojici američkih znanstvenika, otkrili receptore za dodir i temperaturu Ivo Andrić Demontaža mita Životopis otkrio istinu o velikom Ivi Andriću: Hvalio Hitlera i Staljina, stvarao srbocentričnu sliku Balkana PREDVODNICA USTANKA Bjeloruska nobelovka ekskluzivno: Progone nas jer smo se pobunili protiv povratka u staljinizam
špica
Kako se vi pozdravljate?
Svi koristimo neku verziju pozdrava "bok", no znate li što on govori o vama?
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.