Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŽAVA GATES

Kontraceptivni čip ugrađuje se ispod ženine kože i može se daljinski gasiti

čip
ilustracija
08.07.2014.
u 09:25

Čip dimenzija 20x20x7 mm svaki dan tijekom 16 godina ispušta malu količinu lovenorgestrela

U sklopu projekta koji ima podršku Billa Gatesa na američkom sveučilištu MIT razvijen je kontraceptivni čip kojime je moguće daljinski upravljati, prenosi BBC. Čip dimenzija 20x20x7 mm postavlja se ispod ženine kože te svaki dan tijekom idućih 16 godina ispušta malu količinu hormona lovenorgestrel - što se u svakom trenutku može zaustaviti zahvaljujući daljinskom upravljanju.

Gates je prije dvije godine tijekom posjeta MIT-u pozvao znanstvenike da rade na projektu, prenosi Fortune. Očekuje se da bi čip mogao biti dostupan već od 2018. godine, a autori kažu da će cijena biti atraktivna. Čip će iduće godine biti izložen pretkliničkim testovima u SAD-u.

Postoje i druge vrste kontraceptivnih implantata, no znanstvenici napominju da sve one zahtijevaju posjet klinici i operaciju da bi se deaktivirali.

- Mogućnost paljenja i gašenja uređaja pruža pogodnost onima koji planiraju obitelj - rekao je dr. Robert Farra s MIT-a.

Znanstvenici sada rade na sigurnosti, to jest sprečavanju aktivacije i deaktivacije implantata od strane druge osobe, bez znanja žene u koju je ugrađen. Farra naglašava kako implantat ne može reprogramirati netko tko je previše udaljen, a tu je i enkripcija koja sprečava miješanje u komunikaciju.

>> Svaka treća Hrvatica prakticira seksualne odnose bez zaštite

Komentara 4

RE
reborn
15:20 08.07.2014.

Razgovor u nedalekoj budućnosti: "Želite dijete i zato tražite od nas da vam deaktiviramo kontracepcijski čip? Žao nam je, ali vaš financijski profil nije zadovoljavajući da bi udovoljili vašim zahtjevima za povećanjem obitelji..."

DU
Deleted user
13:47 08.07.2014.

cool jos jedna metoda kontrole čovječanstva od strane utjecajnih kompanija

DV
david.vizental
20:54 09.07.2014.

Bill Gates je JAKO,JAKO bolesna osoba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije