Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otkrili odakle dolazi zagađenje koje je zabrinulo Zagrepčane

Stručnjaci naglašavaju i kako se radi o trenutnom zagađenju
27. ožujka 2020. u 20:17 18 komentara 48658 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Tijekom današnjeg dana zabilježene su neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica.

Zrak u Zagrebu je danas najzagađeniji na svijetu ZABILJEŽENO U VIŠE ZEMALJA 'Zagađeni zrak u Zagrebu nije od potresa, stigao je s istoka'

Stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ poručuju javnosti da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera. Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.

Prema Hrvatskoj enciklopediji, turkmenski Garagum pješčana je pustinja u Turkmenistanu, srednja Azija. Pruža se od jezera Sarikamiš i Amu‑Darje na sjeveru do gorja Kopet Dagh na jugozapadu i Garabilske uzvisine na jugoistoku. Obuhvaća oko 350.000 km². U zapadnom dijelu Karakuma pružaju se paralelno, u meridionalnom smjeru izdužene, do 90 m visoke pješčane dine. Duž približno 1300 km dugoga Karakumskoga kanala (Amu‑Darja–Murgab–Aşgabat–Serdar/Gyzylarbat), koji natapa oko 1 milijuna ha zemljišta, uzgaja se pamuk. Bogata su ležišta sumpora, nafte i plina. Južnim dijelom prolazi Transkaspijska željeznička pruga.

VIDEO: Zagreb je danas imao najzagađeniji zrak na svijetu

Kao i uvijek, u ovakvim i sličnim situacijama Grad Zagreb i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima u preventivnu svrhu preporučuju dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. Ujedno, pravovremeno poduzimaju sve mjere kako bi spriječili dugoročne negativne utjecaje iz okoliša na zdravlje.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru.

U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

BOLJE OSTATI DOMA Zagrepčani danas imali najzagađeniji zrak na svijetu

Prema Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada lebdeće čestice su mješavina kemisjkih spojeva i čestica vode. Veličina lebdečih čestica može varirati od čestica manjih od 1μm do čestica manjih od 10μm. Neke od čestica mogu biti kancerogene. Moguće je nakupljanje čestica u plućima čime se ometa sposobnost pluća za razmjenu plinova.

Danas se na području grada Zagreba prate lebdeće čestice promjera manjeg od 1μm (PM1) koje imaju efekt na alveole u plućima, lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm (PM2.5) koje utječu na duških, te lebdeće čestice promjera manjeg od 10μm (PM10) koje imaju učinak na poručje nosa.

Izvori su im ili prirodni poput prašine, šumskih požara, vulkana i slično ili umjetni poput sagorjevanja krutih i fosilnih goriva (drvo, ugljen i td. ), građevinski radovi, automobili, industrija itd.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • ivica.vranjic:

    Se mi se vidi da je imbra došel po svoje....

  • Mlad75:

    To sto ste vi preporucili to ste trebali jos jutros preporuciti preko medija....u odam sati navecer vasa preporuka izgleda kao sprdanje sa građanima.....tjekom dana ste nam govorili da provjetravamo prostorije poradi virusa a sad nam kazeta da smo time pustili ... prikaži još! zagađeni zrak u svoje stanove i kuce....izuzetno ste pravodobni i sposobni

  • Švecki epidemiolog dr.Pedersen:

    Sve je počelo kad je Ustavni sud donio odluku o udomljavanju djece od strane istospolaca...