Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJE OSTATI DOMA

Zagrepčani danas imali najzagađeniji zrak na svijetu

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/9
27.03.2020.
u 21:32

Mjerne stanice Hrvatskog zavoda za okoliš i prirodu zabilježile su visoku razinu lebdećih čestica PM10 u zraku,

Zagreb je danas poslijepodne oko 15 sati bio najzagađeniji gradu u svijetu, kazala je švicarska stranica IQ Air. Razine lebdećih čestica PM 10 bila je tolika da je to opasno za zdravlje respiratornih bolesnika. 

Mjerna stanice Hrvatskog zavoda za okoliš i prirodu zabilježile su rekordnu vrijednost od 402,13 mikrograma po kubnom metru. Najveća razina zabilježena je u Osijeku, Kopačkom ritu, Zoljanu kraj Našica, Sisku te Zagrebu.

VIDEO: Zagreb je danas imao najzagađeniji zrak na svijetu

Iako su mnogi pomislili da je i dalje riječ o posljedici potresa, odnosno prašini koja se tada podignula, načelnica sektora za kvalitetu zraka pri DHMZ-u dr. sc. Cleo Kosanović objasnila nam je kako to nije vjerojatno.

– Naša mjerenja pokazuju da je taj onečišćeni zrak stigao s istoka, te smo visoke vrijednosti prvo zabilježili ujutro u 10 sati u Osijeku – ističe Kosanović te dodaje kako je ista pojava zabilježena u Srbiji, Poljskoj, Sloveniji… Tako je prema europskim kartama kvalitete zraka drugi iza Zagreba po onečišćenju u zraku bio Beograd.

Iako se  tijekom dana mislilo da onečišćenje dolazi iz Sahare, ali su kasnijim analizima stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ-a ipak došli do saznanja da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera.

Podsjetimo, ovo nije prvi puta ove godine da su zabilježene visoke razine lebdećih čestica PM10. Već su u siječnju u nekoliko navrata zabilježene visoke razine te je tada Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izdao preventivne preporuke u svrhu sprečavanja akutnih i dugoročnih negativnih utjecaja na zdravlje ljudi, a posebno osjetljivih skupina građana Grada Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 20

GI
Gips
18:41 27.03.2020.

Kako vi nounari večernjeg niste pogledali kako vam je kod kuće u Beogradu?? Danas je tamo bilo preko 450, a trenutno je 417 što znači da Zagreb nije ni u jednom trenutku bio najzagađeniji, iako je zagađen jer ima bandića i pande

ST
stefj
18:07 27.03.2020.

Pa kako to, nema industrije, automobila, svi su doma nitko ne radi. Kako onda to zagađenje...

LJ
ljeto90
17:58 27.03.2020.

Ovo je sve pomalo sumljivo????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije