Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMILI 13 NOVIH ČLANOVA

Ivan Đikić izabran za člana Akademije znanosti i književnosti u Mainzu

Özlem Tureci, Uğur Şahin i Ivan Đikić
IBC2, Goethe University
10.12.2021.
u 10:44

Đikić je izabran u matematičko-prirodoslovni razred akademije u istaknutom društvu – među novo izabranim članovima su i osnivači BioNTech-a Uğur Şahin i Özlem Tureci

Akademija znanosti i književnosti u Mainzu primila je 13 novih članova u svoje redove, među kojima je i Ivan Đikić, direktor IBC2 i profesor Goethe Sveučilišta u Frankfurtu. Đikić je izabran u matematičko-prirodoslovni razred akademije u istaknutom društvu – među novo izabranim članovima su i osnivači BioNTech-a Uğur Şahin i Özlem Tureci.

Glavni cilj akademije je napredak znanosti i književnosti te očuvanje i promicanje kulture. Akademija ima tri razreda: matematičko-prirodoslovni, humanistički i društveni, te književni i glazbeni. Svaki od razreda ima do 50 redovitih članova, koji su među vodećim znanstvenicima u svom području. Medu članovima Akademije, Nobelovu nagradu dobili su, između ostalih, Niels Bohr, Otto Hahn, Halldór Laxness, Saul Bellow, Heinrich Böll i Jean-Marie Lehn.

- Izrazito sam ponosan biti članom Akademije znanosti i književnosti koja se zasniva na učenju Gottfrieda Wilhelma Leibniza. Posebna je motivacija da ću kroz rad Akademija surađivati s izvanrednim znanstvenicima iz raznih područja te poticati dijalog u društvu o važnim pitanjima sadašnjosti i budućnosti - rekao je Ivan Đikić.

Ključne riječi

Komentara 17

PV
prcko.vitamincic
12:10 10.12.2021.

Čekajte, nešto sam propustila, do jučer smo svi htjeli biti članovi ugledne stranke, Mamić i Sanader su nam bili uzori, od kad su znanstvenici sada toliko važni?

FA
falcones
11:09 10.12.2021.

Baš me zanima koliko se Hrvati ponose svojim sunarodnjakom...

IL
ilustrator
13:23 10.12.2021.

lijepo je čut i vidjet kad hrvat uspije, kad da doprinos znanosti..kulturi..medicini. đikić je osebujan, najblaže rečeno, iritantan svakako. malo nas je da se gložimo. ja sam ponosan što je moj sunarodnjak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije