Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

I Talijani u utrci za 5G mreže u Hrvatskoj

Na nacionalnoj razini za frekvencijski pojas od 26 GHz uz domaću trojku u konkurenciji je i talijanski telekom operator EOLO S.P.A..
17. lipnja 2021. u 09:57 2 komentara 2236 prikaza
Slavonski Brod: Na području grada puštena u rad 5G mreža Hrvatskog Telekoma
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Tko će se sve nadmetati za 5G frekvencije od danas je poznato.

HAKOM je, naime, zaprimio ukupno devet zahtjeva za sudjelovanjem u postupku javne dražbe za dodjelu prava uporabe radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz, objavili su na svojim stranicama.

5G HAKOM Počela je utrka za 5G frekvencije na nacionalnoj razini

Tako da osim tri 'domaća' telekom operatora HT, A1 Hrvatska i Telemacha, za frekvencijski pojas od 3600 MHz na regionalnoj razini ima još je zainteresirano 6 telekoma, dok je na nacionalnoj razini za frekvencijski pojas od 26 GHz uz domaću trojku u konkurenciji i talijanski operator EOLO S.P.A..

Više prijava za dražbu koja će uslijediti tijekom ljeta,osigurava napetije nadmetanje, više novaca u proračunu i jaču i bolju tržišnu konkurenciju kada se radi o 5G mrežama.

A evo tko će se sve nadmetati

Za frekvencijski pojas 700 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su:

A1 Hrvatska d.o.o.

Hrvatski Telekom d.d.

Telemach Hrvatska d.o.o.

 
Za frekvencijski pojas 3600 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su:

A1 Hrvatska d.o.o.

Hrvatski Telekom d.d.

Telemach Hrvatska d.o.o.

 
Za frekvencijski pojas 26 GHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su:

A1 Hrvatska d.o.o.

EOLO S.P.A.

Hrvatski Telekom d.d.

Telemach Hrvatska d.o.o.

 

5G NOKIA Zašto treba brzo usvojiti 5G i koji je njegov stvarni potencijal


Za frekvencijski pojas 3600 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na regionalnoj (županijskoj) razini ispunili su:

BeeIN

Digicom d.o.o.

Eco Net d.o.o.

EOLO S.P.A.

Markoja d.o.o.

Terrakom d.o.o.

 
Postupak nadmetanja za predmetne frekvencijske pojaseve započinje 12. srpnja 2021

Osobna iskaznica
nova generacija elektroničkih OI
Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev
Sanytol
ČISTO I STERILNO
Zašto je bitno da znate razliku između sanitizacije i dezinfekcije
  • goran2hr:

    5G? Švicarska zaustavila uvođenje 5G zbog zdravstvenih razloga, ali zato kod nas "kreće utrka"?! Radi se o mikrovalovima kao u radaru ili mikrovalnoj pećnici i to jednostavno ne može biti zdravo za ljude. Koristim mobitel, primam i šaljem pozive i ... prikaži još! poruke, ima internet i što bi više od toga trebalo? Svojedobno su stanovnici Rima uspješno tužili radio Vatikan, zbog toga što njihovo zračenje (KV) izaziva karcinome. Slična priča kao i za bežični prijenos energije. Kako bi se to ostvarilo, ljudi bi trebali biti u elektromagnetskom polju, a ni to ne može biti zdravo (kao da žive pored transformatora ili dalekovoda).