Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Hoće li uskoro svi zaposleni imati ugrađene čipove

Umjesto sigurnosnih kartica, zaposleni u Velikoj Britaniji mogli bi uskoro imati implantirane čipove. Šveđani to već uvelike prakticiraju
12. studenoga 2018. u 22:21 11 komentara 2851 prikaza
Foto: GettyImages

Na ruci, između palca i kažiprsta uskoro bi stotine tisuće zaposlenih u Velikoj Britaniji mogli imati ugrađen mikročip. Mikročip bi trebao poslužiti prvenstveno kao sigurnosna dozvola za ulazak u prostore tvrtke, za otvaranje vrata, printanje, itd. Jednostavnim mahanjem ruke služio bi umjesto kartica koje su danas u upotrebi. Ne radi se o nekoj novoj i revolucionarnoj tehnologiji koja do sada nije bila poznata, već je vrlo slična onim čipovima koji se primjenjuje na kućnim ljubimcima.

otisak prstiju Čipiranje ljudi Belgijska tvrtka želi ugrađivati mikročipove u ruke zaposlenika

Distopija kao realnost

Neke Britanske tvrtke naručile su već čipove i time poručili da su očito spremni za novo doba u svijetu rada. Švedski Biohax, potvrdio je da ima narudžbu jedne velike britanske financijska institucije koja ima tisuće zaposlenih, što bi značilo da Britanci očito imaju namjeru to raditi u većem obimu.

Stoga ne čudi da su britanski mediji, odmah su zavapili te se raspisali o invaziji na privatnost te u pomoć pozvali sindikalce da zaštite radnike, drugi tvrde dolazi vrijeme najezde kiborga u obliku zaposlenih, ili pak pišu od distopijskim vizijama koje su se počele ostvarivati i u skoro vrijeme bit će prisutni u britanskim uredima. Jowan Österlund, osnivač Biohaxa i bivši piercer, kazao je Telegraphu da njihovi mikročipovi, koji koštaju 150 funti svaki mogu pomoći finacijskim i pravnim tvrtkama da postanu sigurnije.

Svi oni manevriraju osjetljivim dokumentima, čipovi bi im pomogli da znaju tko ih smije vidjeti i tko ih je vidio.

kiborg Tehnologija budućnosti na prodaju Kiborg možete postati već za nekoliko desetaka dolara

Za 4000 Šveđana mikročipiranje već je nekoliko godina realnost na koju su dobrovoljno pristali, barem ako je suditi prema napisima u medijima o Epicenteru, digitalnom inovacijskom poslovnom centru koji je dom za 100-tinjak tvrtki, mahom čipiranih zaposlenika. Fredric Kaiser, iz Epicentera, čipiran je i vrlo ležeran oko cijele situacije. Razumijem da mnogi razmišljaju o privatnosti i da ih to brine, ja na to gledam kao na inovaciju, volim isprobavati nove stvari i kao netko tko je sklon tehnologiji želim vidjeti kuda će nas to sve odvesti.

Privatnost i etika

Gledano is praktičnog kuta, mikročipovi ugrađeni u tijelu mogu se doživjeti kao pojednostavljenje života u smislu da sve podatke nosite sa sobom i o njima ne trebate brinuti. No tu dolazi i pitanje koje je neizbježno kada se radi o tehnologiji, a to je koliko je ona uistinu sigurna od raznih vrsta zloporaba. Mikročipovi bi trebali služiti tome da su poslodavci i tvrtke sigurniji kada se radi o kretanju radnika i njihovim ovlastima unutar prostora kompanije.

Presedan Američka vlada umiješala se u preuzimanje Qualcomma i odgodila glasanje dioničara

Razine ovlasti trebale bi biti ugrađene u mikročipove, usto bi trebale olakšati život zaposlenih, prilikom mjerenja radnog vremena ili printanja, a tvrde neki, i privatni život bio bi u mnogome lakši kada bi čipovi sadržavali informacije s osobnih iskaznica i bankovnih računa. Etičke dileme rast će što će čipovi biti sofisticiraniji, Za sada mnogi tvrde, poput KPMG-a, ili PwC-a, ne planiraju ih uvesti niti su o tome razmišljali. Britanska tvrtka BioTeq koja se bavi implantiranjem čipova već je čipirala 150 ljudi, tvrde, uglavnom pojedince koji su to željeli. No, isporučili su na testiranje čipove i u Španjolsku, Francusku, Njemačku, Japan i Kinu. 

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • wbeo0031:

  Mikročipiranje njje niti za kućne ljubimce, a kamo li za ljude. Svatko tko pod krinkom sigurnosti gura ovakvu "tehnologiju" ne misli ništa dobro.

 • Avatar Ada
  Ada:

  Žig zvijeri, Otkrivenje 13.

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Uz jednu malu napomenu, švedska čipira samo zaposlenike državnog i javnog sektora.