Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGISTRACIJA GENA

Estonija formira bazu DNK podataka za više od 10 posto stanovnika

DNK analiza
Thinkstock
22.05.2018.
u 10:34

Ambiciozan plan omogućit će i uspostavljanje genetskih karata s osobnim analizama genotipa za 100.000 dobrovoljaca.

Estonija, baltička zemlja koja prednjači kada su posrijedi tehnološke inovacije, radi na formiranju baze podataka s genetskim podacima više od 150.000 svojih građana ili više od 10 posto stanovnika s ciljem poboljšanja prevencije kroničnih bolesti. 

Znanstvenici iz Državnoga centra za genomiku (znanost koja izučava strukturu i organizaciju genoma) kane registrirati gene 11,7 posto od 1,3 milijuna stanovnika Estonije. 

Projekt su pokrenuli ove godine, a državu stoji oko pet milijuna eura. Projektom će se obilježiti stogodišnjica postojanja zemlje. 

Ambiciozan plan omogućit će i uspostavljanje genetskih karata s osobnim analizama genotipa za 100.000 dobrovoljaca

"Što više genetskih podataka prikupimo, bit ćemo precizniji u daljnjim istraživanjima te ćemo brže otkriti genetske varijacije povezane s bolestima", rekla je glasnogovornica Centra Annely Allik za AFP. 

U ovoj bazi podataka nalazit će se i podaci više od 52.000 Estonaca prikupljenih nakon otvaranja centra 2001. Dobrovoljci svoje uzorke DNK mogu ostaviti u bolnicama ili privatnim laboratorijima Synlab, koji je partner projekta. 

Laboratorij je postavio šatore i na mjestima sportskih događaja gdje će također prikupljati uzorke DNK. Dobrovoljcima je kazano da laboratorij nema pravo koristiti njihove genetske podatke kada je riječ o provjeravanju njihovih obiteljskih veza jer to ugrožava privatnost drugih osoba. 

DNK analiza
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije