Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natjecanje

Dodjeljene nagrade najuspješnijim mladim s kristalografima iz Hrvatske

Natjecanje
Foto: Pliva
1/8
03.06.2017.
u 00:02

Tijekom natjecanja radili su pokuse, vodili bilješke i mjerenja a nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva

Učenici iz cijele Hrvatske, njih 500 sudjelovalo je na natjecanju  "Ljepota kristalnih ploha". Riječ je o natjecanju koje uključuje učenike od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola u Hrvatskoj, a koje se provodi u tri kategorije. Pravila natjecanja jasna su: u zadanom vremenskom roku učenici moraju pripraviti što veći i pravilniji kristal.

Tijekom natjecanja radili su pokuse, vodili bilješke i mjerenja a nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva. Kristale i laboratorijske dnevnike potom su dostavljali na ocjenu, a bodovalo se gotovo sve – monokristalnost, pravilnost bridova, pravilnost i razvijenost ploha, bistrinu, masu i laboratorijski dnevnik.

- Glavni je cilj natjecanja, koje organiziraju Hrvatska udruga kristalografa, Hrvatska kristalografska zajednica i PLIVA Hrvatska, stvoriti pozitivan stav prema znanosti, istraživanju i učenju pomoću neposrednog iskustva među mlađim generacijama te doprinijeti što kvalitetnijem obrazovanju - poručili su organizatori.

Donosimo vam popis pobjednika:

Najuspješniji osnovnoškolci u kategoriji rasta organske soli bili su timovi OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice, OŠ Đure Estera također iz Koprivnice te OŠ Varaždin. Najuspješniji srednjoškolski timovi u toj kategoriji bili su timovi Prirodoslovno-tehničke škole iz Splita i tim Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca. 

U kategoriji rasta anorganske soli posebno su se istaknuli osnovnoškolski timovi OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, Prve osnovne škole iz Dugava u Zagrebu i OŠ Turanj iz Karlovca te srednjoškolski timovi Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, Gimnazije Sisak i Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca koji su podijelili treće mjesto. 

Osnovnoškolci s najviše prikupljenih bodova u kategoriji sinteze i kristalizacije anorganskog spoja bili su timovi OŠ Dolac iz Rijeke, OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice i OŠ Josipa Pupačića iz Omiša. Kao najbolji srednjoškolski timovi u toj kategoriji istaknuli su se timovi Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, Gimnazije Bjelovar i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije