Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI NOVE STUDIJE

Cjepiva Pfizera i Moderne stvaraju imunitet koji bi mogao trajati doživotno

FILE PHOTO: A nurse fills a syringe with a second dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in Madrid
Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.06.2021.
u 20:16

Otkriće podupire spoznaju da većina osoba imunizirana mRNA cjepivima možda neće trebati pojačala, sve dok se virus i njegove inačice ne razviju puno dalje od svojih trenutnih oblika

Cjepiva koja su razvili Pfizer-BioNTech i Moderna pokreću imunološku reakciju u tijelu koja godinama može štititi od koronavirusa, izvijestili su znanstvenici u ponedjeljak.

Otkriće podupire spoznaju da većina osoba imunizirana mRNA cjepivima možda neće trebati pojačala, sve dok se virus i njegove inačice ne razviju puno dalje od svojih trenutnih oblika. Ljudima koji su se oporavili od bolesti COVID-19 prije cijepljenja možda neće trebati pojačala čak i ako virus napravi značajnu transformaciju, navodi The New York Times

- Dobar je znak koliko je naš imunitet izdržljiv od ovog cjepiva, kazao je Ali Ellebedy, imunolog sa Sveučilišta Washington u St. Louisu koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Nature.

Dr. Ellebedy i njegovi kolege proveli su kompleksnu analizu na uzorcima iz limfnih čvorova 14 osoba koje su izvadili više puta kroz nekoliko tjedana nakon primanja prve doze cjepiva. 

Ustvrdili su kako je 15 tjedana nakon primanja prve doze germinativni centar bio vrlo aktivan te da broj memorijskih stanica koje su prepoznale koronavirus nije opao. Germinativni centar jest specijalizirana struktura koja se formira u limfnim čvorovima nakon infekcije ili cijepljenja. U njoj se B stanice razvijaju kako bi prepoznale raznolik niz virusnih sekvenci.

- Činjenica da su se reakcije nastavile gotovo četiri mjeseca nakon cijepljenja - to je vrlo, vrlo dobar znak, rekao je dr. Ellebedy.   

Rezultati sugeriraju da će velika većina cijepljenih osoba biti dugoročno zaštićena, barem protiv postojećih inačica koronavirusa. Starije osobe, oni sa slabim imunološkim sustavom i oni koji uzimaju lijekove koji potiskuju imunitet možda će trebati pojačivače, dok ljudi koji su preživjeli COVID-19, a kasnije su imunizirani, možda uopće neće trebati.

Teško je točno predvidjeti koliko će točno trajati zaštita dobivena mRNA cjepivom. Ako neće biti varijanti virusa koje će ga zaobići, u teoriji bi imunitet mogao trajati cijeli život, navode znanstvenici. 

Studija nije obuhvatila cjepivo Johnson&Johnson, no dr. Ellebedy očekuje da će imunološki odgovor biti manje trajan od onog koji proizvode mRNA cjepiva.

VIDEO Veliko otvaranje od 1. srpnja: Za osobe s COVID potvrdama ukida se niz ograničenja, na terasama se smiju posluživati samo oni koji sjede

Ključne riječi

Komentara 65

ZV
Zvjerko15
22:00 28.06.2021.

Konačno dobra vijest!

Avatar Mamlazac
Mamlazac
21:29 28.06.2021.

Cim se pise o cjepivu antivaxerima pune pelene. Molim sto vise fotki s injekcijama

ED
edgar2
21:14 28.06.2021.

Znači booster doza dolazi u obzir samo ako se razviju varijante koje zaobilaze cjepivo...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije