Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Apple pod istragom u Francuskoj: 'Usporavali su iPhone da bi ljudi kupili novi'

Francusku istragu vodi agencija za zaštitu potrošača pri ministarstvu gospodarstva slijedom tužbe koju je u prosincu podnijela grupa za zaštitu potrošača Stop Planed Obsolescence (Hop)
09. siječnja 2018. u 13:04 1 komentara 1134 prikaza
iPhone
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Francuski tužitelji pokrenuli su istragu protiv američkog tehnološkog diva Applea slijedom sumnje da je namjerno skraćivao vijek trajanja iPhonea kako bi potaknuo kupce da ga zamijene novim.

iPhone X MOBITELI Isprobali smo iPhone X: Moćan i prekrasan, ali i (pre)skupa investicija

U Francuskoj takva poslovna taktika predstavlja kazneno djelo, podsjeća BBC.

U američkoj su kompaniji u prosincu priznali da su prilikom ažuriranja softvera namjerno usporavali starije modele iPhonea, ustrajući da je razlog za to bilo slabljenje performansi baterija tijekom vremena.

Pogledajte i galeriju CES-a u Las Vegasu:

iPhone
1 / 34
CES Las Vegas 2018

Francusku istragu vodi agencija za zaštitu potrošača pri ministarstvu gospodarstva slijedom tužbe koju je u prosincu podnijela grupa za zaštitu potrošača Stop Planed Obsolescence (Hop), napominje BBC.

U toj udruzi ističu da je Francuska treća zemlja koja je protiv Applea pokrenula istragu, nakon Izraela i SAD-a, ali i jedina u kojoj se skraćivanje vijeka trajanja proizvoda smatra kriminalnim djelom. Kazne mogu uključivati globe u iznosu do pet posto godišnjeg prometa ali i kazne zatvora.

Baterija iPhonea ZÜRICH Eksplodirao iPhone u trgovini, ozlijeđeno sedam osoba

U Hopu objašnjavaju da je Apple namjerno usporio rad nekih modela iPhonea putem ažuriranja softvera, koje bi se vremenski poklopilo s promocijom novog modela, primjerice iPhonea 8.

"Čini se da je usporavanje starijih uređaja trebalo potaknuti kupce Applea da nabave novi model", ističu u toj udruzi.

Hop je podnio tužbe i protiv proizvođača pisača Epsona, Canona, HP-a i Brothera, koje su također optužili da namjerno skraćuju vijek trajanja tonera, podsjeća BBC.

Pogledajte i video 5 najboljih mobitela u 2017.:

iPhone Ako vas zanima Evo kako možete provjeriti usporava li Apple i vaš iPhone iPhone Priznali Nakon tužbi: Apple se ispričao zbog usporavanja iPhonea iPhone X Propust? Apple u Kini suočen s neobičnim problemom, optužuju ih za rasizam
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša