Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEKOVI

Antibiotik iz Hrvatske prvo u SAD

lijekovi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
08.03.2019.
u 09:12

Dr. sc. Ivona Jasprica, Katarina Alilović i Sabina Keser nositeljice su patenata za tu hrvatsku inovaciju

Inovativna verzija antibiotika za liječenje teških infekcija, vankomicina, dobila je odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove. Riječ je o vankomicinu u obliku infuzije koji je stabilan na sobnoj temperaturi čak 16 mjeseci dok je dosad taj lijek bio dostupan u obliku praha, a imao je stabilnost do 24 sata na sobnoj temperaturi.

Rade ga u Danskoj i Švicarskoj

Ova inovacija stoga eliminira vrijeme potrebno za njegovu pripremu (iz praha u oblik infuzije) te tako smanjuje i mogućnost pogrešaka pri pripremi lijeka. Novi oblik lijeka pronalazak je zagrebačkog Centra za istraživanje i razvoj koji vodi tvrtka Xellia Pharmaceuticals.

– Ponosni smo što su naše znanje, stručnost, spremnost na izazove i neuništivi optimizam urodili otkrićem koje će dati ovako veliki doprinos liječenju pacijenata. Važno je reći da je ovdje riječ o našoj hrvatskoj inovaciji za svjetsko tržište, za koju su u SAD-u dodijeljena već dva patenta. Nositeljice patenata su naše znanstvenice dr. sc. Ivona Jasprica, Katarina Alilović i Sabina Keser. Na ovom projektu koji je trajao više od 5 godina u različitim je fazama radilo ukupno više od 150 naših kolega iz Europe i SAD-a, ali je ipak većina iz našeg zagrebačkog Centra – kaže dr. sc. Aleksandar Danilovski, predsjednik uprave Xellia Pharmaceuticalsa u Hrvatskoj u priopćenju te kompanije. Ovim uspjehom Zagreb je, poručio je dr. Danilovski, potvrdio svoj status jednog od svjetskih centara u kojima postoji integrirana ekspertiza potrebna za cjelokupno istraživanje i razvoj novog lijeka.

Ovaj oblik vankomicina, kako je pojasnio proizvođač, trenutačno se proizvodi u Danskoj i Švicarskoj te su prve pošiljke već poslane u Sjedinjene Američke Države. Primjena lijeka u SAD-u očekuje se u travnju, a plan je da će se tamo također pokrenuti i njegova proizvodnja. Proizvođač je u svojem priopćenju najavio i pripremu prijave za odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) po kojem bi ovaj oblik lijeka postao dostupan i na europskom tržištu. Nakon te procedure, odnosno po odobrenju EMA-e, ovaj bi lijek mogao postati dostupan i u Hrvatskoj.

Lijek protiv bakterije MRSA

Kako smo naveli, ovaj oblik vankomicina spreman je za upotrebu što je posebno važno kada je lijek brzo potreban u kakvim hitnim situacijama. Inače je vankomicin u upotrebi od 50-ih godina prošlog stoljeća te je do danas, kako su opisali u Europskoj agenciji za lijekove, važna terapeutska opcija za liječenje niza ozbiljnih infekcija.

Revizijom dostupnih podataka o tom antibiotiku ova je Agencija navela kako se vankomicin koristi za liječenje primjerice MRSA-e, opasne bolničke bakterije, kod oboljelih svih dobi, potom se primjenjuje u svrhu prevencije infekcije srca kod pacijenata koji idu na neki kardiokirurški zahvat itd.

>>Konferencija za liječenje od gripe

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
09:46 08.03.2019.

Hrvatska pamet samo da je malo vise upotrebimo kod kuće sve bi bilo puno bolje.

Avatar Untouchable
Untouchable
10:41 08.03.2019.

bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije