Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BATTENOVA BOLEST

Prvi put u Hrvatskoj u riječkome KBC-u četverogodišnjakinja primila lijek Brineuru

KBC Rijeka
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
01.03.2019.
u 10:58

Prpić je istaknuo da je dostava tog lijeka od proizvođača složena zbog prijenosa u suhom ledu, na vrlo niskoj temperaturi, te zbog nužnog vremenskog usklađivanja primopredaje, ali je unatoč tome sve obavljeno jednostavno i brzo

U Klinici za pedijatriju riječkoga Kliničkoga bolničkog centra u četvrtak je prvi put u Hrvatskoj četverogodišnjoj djevojčici iz Pule oboljeloj od Battenove bolesti dan lijek Brineura, a djevojčica je dobro podnijela zahvat, rekao je za Hinu pročelnik Zavoda za neurologiju i psihijatriju dječje dobi Igor Prpić.

Dodao je da je taj zahvat obavljen na Međunarodni dan rijetkih bolesti, u koje se ubraja i Battenova bolest, te se pokazalo da se i kod nas taj dan obilježava zahtjevnim zahvatima. Lijek se daje izravno u mozak, preko katetera postavljenog prije tjedan dana, objasnio je pročelnik i dodao da se Brineura djevojčici mora davati svaka dva tjedna, a zasad je, zahvaljujući susretljivosti proizvođača i drugih uključenih u lanac dostave, osigurana terapija za sljedeća dva mjeseca.

Prpić je istaknuo da je dostava tog lijeka od proizvođača složena zbog prijenosa u suhom ledu, na vrlo niskoj temperaturi, te zbog nužnog vremenskog usklađivanja primopredaje, ali je unatoč tome sve obavljeno jednostavno i brzo.  Lijek djeluje tako da nadomješta enzime koji nedostaju u organizmu, zbog čega se ne razgrađuju određene tvari, i to najviše na mozgu, a posljedica je oštećenje stanica mozga. "Lijek bi bilo nužno nastaviti aplicirati cijelog života, ali se možemo nadati da će se s napretkom medicine pronaći jednostavniji način pomoći oboljeloj", rekao je Prpić. 

Battenova bolest je genetska bolest živčanog sustava koja s protokom vremena sve više oštećuje tkivo, ponajprije mozak. Lijek Brineura pomaže pri razgradnji štetnih tvari i usporava tijek bolesti, a s obzirom na to da je vrlo skup i nije na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, trebalo je odobriti upotrebu tog lijeka i nabavu proglasiti opravdanom.

To je učinilo povjerenstvo za lijekove riječkoga KBC-a početkom veljače te je pokrenut hitni uvoz. U prvoj fazi nabavu je financirao KBC svojim novcem, a očekuje se da će se u pokriće troškova uključiti mjerodavne državne institucije. Terapija Brineurom za samo jednu godinu stoji oko četiri milijuna kuna.

>>Predstavnici inicijative "40 dana za život" mole ispred rodilišta KBC Firule

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
11:27 01.03.2019.

E to je vijest ( koja nažalost nema niti jedan komentar ) a ne Severinin botox ( koji ima 200 komentara ) !

DE
deda1234
12:06 01.03.2019.

Sretno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije