Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klimatske promjene

Akademik Paar: U zadnjih 25 godina aktivnost Sunca drastično pada

Vladimir Paar predavanje
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
06.02.2014.
u 23:40

Okupljenom mnoštvu zainteresiranih akademik je, uz brojne grafička prikaze, govorio i o tome kako ruski znanstvenici tvrde da povećanje ugljikovog dioksida u atmosferi izaziva hlađenje, a ne zatopljavanje

- Zadnjih 16 godina koncentracija ugljikovog dioksida u atmosferi raste brže nego ikada, no, suprotno očekivanjima, u istom periodu ne raste i globalna temperatura. Štoviše, temperatura nakon 2000. godine blago pada. Znanstvenici još uvijek ne znaju što je uzrok ovoj pojavi, a ne mogu sa sigurnošću ni tvrditi kakve bi sve mogle biti posljedice ovog fenomena. Stoga se u potpunosti slažem s cijenjenom klimatologinjom Judith Curry koja je tijekom izlaganja u američkom Kongresu ustvrdila da uz spoznaju postojanja poznatih nepoznanica u ovom trenutku moramo biti svjesni i postojanja nama još uvijek "nepoznatih nepoznanica" - jedna je ovo od zanimljivosti koju je tijekom večerašnjeg skoro dvosatnog predavanja, pod nazivom "Krupni fizikalni problemi klimatskih modela", u prepunoj Knjižnici HAZU-a kazao akademik Vladimir Paar.

A okupljenom mnoštvu zainteresiranih akademik je, uz brojne grafička prikaze, govorio i o tome kako ruski znanstvenici tvrde da povećanje ugljikovog dioksida u atmosferi izaziva hlađenje, a ne zatopljavanje te da smo u ovom trenutku na vrhuncu malog, kratkog perioda zatopljenja nakon kojeg slijedi najveće zahlađenje u proteklih tisuću godina, što je u potpunoj suprotnosti s protokolom iz Kyota. No, znanstvenici iz različitih zemalja razlikuju se u procjenama koliko bi to zahlađenje vremenski trajalo. Ruski klimatolozi predviđaju kako bi to malo ledeno doba moglo trajati 50-70 godina, dok neki drugi znanstvenici govore o 20 godina, a ima i onih koji spominju samo nekoliko godina.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

(Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

- Sigurno je i to da nam opet slijedi veliko ledeno doba, ali se ono neće dogoditi u ovom tisućljeću. Možda tek za dvije tisuće godine ili čak i više - kazao je Paar. Naveo je i to da u zadnjih 25 godina aktivnost Sunca drastično pada, da, suprotno medijskim napisima, sloj leda na Antarktiku raste te da je tamo 1983. izmjerena najniža temperatura od - 89,2 stupnja, dok je 2010. i 2013. izmjereno još nižih - 93,2 stupnja. Na Grenlandu je pak, reče, svojevrsno ljeto (kad je temperatura malo iznad nula stupnjeva) 1968. trajalo 76 dana, 1986. je trajalo 68 dana, a lani samo 42 dana.

>> U ovom nam stoljeću ne prijeti ledeno doba, ali...

Komentara 9

IB
istina_boli
07:00 07.02.2014.

Bravo, napokon netko pametan tko ima muda da kaze pravu istinu. Da to je nasa skorasnja buducnost, ledeno doba. To je razlog zasto zapadnjaci zele da nas ponovo zavade, da se medjusobno pobijemo, tako da oni imaju gdje da se nasele jer ce njihove zemlje biti pod vjecitim ledom. Pamet u glavu, dok jos postojimo. Vrijedi i za Srbe i za Hrvate.

JO
josko
08:58 07.02.2014.

Bravo i za VL da konačno objavi informacije o glasovima razuma i znanja - poput prof. Paar-a. Nema dileme da se promjene dešavaju, s tim da su velike razlike promjene na sjeveru (Arktik, centralne Alpe) i jugu (Antarktika, Patagonija) - a sve skupa u stvari se ne zna zašto. A sigurno nije zbog povečanja CO2, ispušni plinovi iz auta i slične gluposti, koje masovna medija često prenaša. SREČOM, čovjek nije tako močan da svojim aktivnostima (auti, elektrane, uzgoj krava, itd.) mijenja klimu. Puno močniji čimbenici i razlozi su u igri.

FL
fliko
07:52 07.02.2014.

Gospodin Paar je ozbiljni znanstvenik za razliku od laprdala s modernih fakulteta "ekologije" kojima je najveći znanstveni domet zavezati široku kravatu i u nedogled oblijetajući kongrese širiti famu i paniku oko globalnog zatopljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije