Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijestupna sekunda

Današnji dan službeno traje jednu sekundu dulje

sat
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
30.06.2015.
u 11:40

– Zemljina rotacija postupno usporava, pa su prijestupne sekunde način da se to nadoknadi – rekao je Daniel MacMillan iz NASA-e.

Danas, 30. lipnja ove godine, službeno će trajati sekundu dulje zbog dodatne, tzv. prijestupne sekunde, piše portal Znanost.

– Zemljina rotacija postupno usporava, pa su prijestupne sekunde način da se to nadoknadi – rekao je Daniel MacMillan iz NASA-e. Prema uobičajenom načinu mjerenja, dan traje 86.400 sekundi. Takav način mjerenja predstavlja koordinirano svjetsko vrijeme (eng. UTC – Coordinated Universal Time) kojim se ljude koriste svakodnevno. UTC je "atomski sat", a trajanje jedne sekunde zasniva se na predvidljivom elektromagnetskom prijelazu u atomima cezija. Prijelazi cezijevih atoma toliko su točni da cezijev sat ima pogrešku samo 1 sekundu u 1,400.000 godina.

Sunčev dan traje dulje

Međutim, Sunčev dan – prosječna duljina dana koja se zasniva na tome koliko treba Zemlji da obiđe Sunce – traje 86,400.002 sekundi. To je zbog toga što Zemljina rotacija postupno usporava zbog svojevrsne snage kočenja koja nastaje zbog sile gravitacije između Zemlje, Mjeseca i Sunca. Znanstvenici procjenjuju da Sunčev dan nije trajao 86.400 sekundi od 1820. godine.

Razlika od dvije milisekunde ili dvije tisućinke sekunde čini se malom i nezamjetnom, ali kad bi se ponavljala svakog dana kroz cijelu godinu, došla bi do gotovo jedne sekunde. Obično se prijestupna sekunda dodaje 30. lipnja ili 31. prosinca.  

>>Dogoni su prije 5000 godina golim okom otkrili patuljka Sirijus B

Komentara 2

RA
raikonen
20:35 30.06.2015.

ne znam sta cu s viskom vremena

QI
qiqo
23:15 30.06.2015.

Glupost....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije