Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDO TEHNIKE

Zrakoplovom koji pokreće Sunčeva energija dva pilota kreću na let oko svijeta

Solar impulse 2
Foto: solarimpulse.com
09.04.2014.
u 16:42

Bertrand Piccard, liječnik i istraživač i Andre Borschberg, inženjer i poduzetnik otisnut će se u avanturu na Solar Impulse 2

Bertrand Piccard i Andre Borschberg, predstavili su danas, na vojnom aerodromu u gradiću Payerne u Švicarskoj, Solar Impulse 2, zrakoplov na solarni pogon kojim će sljedeće godine krenuti na put oko svijeta!

Riječ je o prvom avionu koji je tako dizajniran da uopće ne koristi nikakvo gorivo osim solarne energije i neprestano može biti u zraku. Budući da ima tek jedno mjesto, piloti će se izmjenjivati svakih pet dana. Liječnik i istraživač Bertrand Piccard i Andre Borschberg, inženjer i poduzetnik, već sada vježbaju tehnike koje će im pomoći da u skučenom kokpitu (3,8 četvorna metra) u kojem se sjedalo tek može polegnuti i u avionu koji ne smiju duže od 20 minuta ostaviti bez nadzora i na autopilotu uspješno svladaju petodnevne etape putovanja.

– Tehnologija nam je omogućila da razvijemo avion koji ne koristi gorivo koje onečišćuje atmosferu. Ipak, potreban je i ljudski faktor da ispunimo ovu misiju – kazali su piloti. Njihova je vizija i misija da pomaknu granice i osvijeste ljude da se moraju brinuti za planet te da je uz pomoć tehnologije moguće imati čistu i zelenu tehnologiju. Ova dvojica Švicaraca već 12 godina razvijaju, promišljaju, inoviraju. Okupili su tim od 80 ljudi i, naravno, dobili podršku sponzora i političara. Na svečanosti je bio i princ Albert od Monaca.

>> Učenici konstruirali prvi solarni električni automobil

Komentara 1

PR
prepri43
20:25 21.05.2014.

Bravo dečki!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije