Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro polijeću

Solarni avion na put oko svijeta kreće iz Abu Dhabija

solar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
29.11.2014.
u 22:28

Za manje od 100 dana André Borschberg i Bertrand Piccard krenut će na put oko svijeta, i to bez kapi goriva

Abu Dhabi grad je domaćin ekipe koja stoji iza projekta solarnog zrakoplova Solar Impulse 2, nevjerojatnog i inovativnog solarnog zrakoplova koji pri letu ne koristi ni kapljicu goriva već leti isključivo na solarni pogon. André Borschberg i Bertrand Piccard piloti su koji upravo tim zrakoplovom planiraju obići svijet, a na putovanje, odlučeno je, kreću 1. ožujka sljedeće godine iz Abu Dhabija gdje će i sletjeti.

Cilj nam je bio demonstrirati što se sve može izvesti s postojećom tehnologijom kada se koristi obnovljiva energija. Solar Impulse nije napravljen da prevozi putnike nego da prenese poruku. To je pionirski pothvat kojim želimo reći da je poboljšanje kvalitete života ostvarivo. Nadamo se da će naša avantura pokazati smjer i da će s vremenom ljudi raditi na temelju naših dostignuća te da će putnički zrakoplovi letjeti bez štetnih emisija, kazuju piloti koji se neprestano pripremaju za zahtjevno putovanje. Budući da zrakoplov ima samo jedno mjesto, piloti će se izmjenjivati svakih pet dana. Liječnik i istraživač Bertrand Piccard i Andre Borschberg, inženjer i poduzetnik, već sada vježbaju tehnike koje će im pomoći da, u skučenom kokpitu (3,8 četvornih metara) u kojem se sjedalo tek može polegnuti i u avionu koji ne smiju dulje od 20 minuta ostaviti bez nadzora i na autopilotu, uspješno svladaju petodnevne etape putovanja.

Solar Impulse 2 ima raspon krila 72 metra, veći od Boeinga 747-8, a na njima je 17.248 solarnih ćelija debljine 135 mikrona, četiri litijske baterije gustoće od po 260 vat-sati električne energije po kilogramu, ukupno teške 633 kilograma, odnosno na njih otpada četvrtina težine cjelokupnog zrakoplova koji teži 2,3 tone, poput malo većeg putničkog automobila. Maksimalna je snaga zrakoplova 70 konjskih snaga. Prosječna mu je snaga u 24 sata kao manjem mopedu – 15 konjskih snaga.

>> Solar Impulse 2 prvi puta izvan baze zbog testa solarnih panela

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije