Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od lipnja 2017.

Europski parlament izglasao ukidanje roaminga i neutralnost interneta, ali odbio pravila čuvanja interneta

mobitel, razgovaranje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.10.2015.
u 14:25

Iako su izglasali novi zakon, zastupnici su odbili sve predložene amandmane kojima se htjela zaštititi neutralnost interneta u EU

Europski parlament danas je izglasao postupno ukidanje roaminga u sklopu paketa "Jedinstveno europsko tržište za elektronske komunikacije".

Roaming je drastično pojeftinio u zadnjih nekoliko godina. Od 2007. pojeftinio je za oko 91 posto.  Grupa socijalista i demokrata u europskom parlamentu odredila je potpuno uklanjanje roaminga svojim strateškim prioritetom i nakon dvije godine postignut je kompromis s Vijećem. Direktiva će potpuno stupiti na snagu 15. lipnja 2017.

– Potrošači se često žale da im je taj datum predalek, ali prijelazno razdoblje je nužno kako bi nacionalne države pripremile svoje zakonodavstvo. Dobra vijest jest da u prijelaznom razdoblju pozivi po minuti i podatkovni promet od 1 MB ne smije biti skuplji od 5 centi, a SMS maksimalno može stajati dva centa – objasnila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Prigovore na prijedlog imale su manje grupe u parlamentu, poput Zelenih, krajnje ljevice i euroskeptika koji su u zadnjoj fazi podnijeli amandmane kojima traže brisanje cijelog teksta. Povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip rekao je kako će usvajanje bilo kojeg od njihovih amandmana odgoditi datum uspostave roaminga.

– Naša će zadaća kao EP-a u cijelosti biti ispunjena u trenutku kada  internet postane peta europska sloboda! To je način da građani i svi oni koji su zainteresirani za korištenje interneta budu do kraja zadovoljni.
Ovo je korak u dobrom pravcu jer ćemo 2016. imati snižene troškove komunikacije na digitalnom tržištu, a 2017. ćemo praktički ukinuti roaming. U ovoj situaciji i uz ovakve odnose  s Vijećem EU-a nije bilo moguće postići više. Snažno pozdravljam izglasavanje paketa o jedinstvenom tržištu elektroničkih komunikacija. Vjerujem da ćemo time jasno pokazati da ova Europa ima snage biti jedinstvenija i sa čvršćim zajedništvom. Mnoge druge stvari i problemi s kojima se EU suočava vode prema razvodnjavanju našeg zajedništva. Jedinstveno digitalno tržište pokazuje našu zajedničku snagu – rekao je europarlamentarac Ivan Jakovčić.

Najveća zamjerka tekstu je činjenica da Vijeće nije dopustilo da se uključi jasna definicija neutralnosti mreže tj. jasno zajamči da neće biti diskriminacije određenih sadržaja pri pretraživanju interneta. Važni elementi za mrežnu neutralnost ipak su isposlovani, a izvjestiteljica je jasno upozorila Komisiju da uskoro očekuje detaljan dokument o neutralnosti mreže.

Parlament je stavljen u poziciju da je morao odlučiti hoće li prihvatiti roaming i nejasno određenu mrežnu neutralnost ili neće prihvatiti ništa, pa će cijeli proces potrajati još nekoliko godina. Velikom većinom podržali su kompromis i odbacili sve amandmane.

Stoga su zastupnici izglasali i nova pravila o neutralnosti interneta u cijeloj Europskoj uniji.

Neutralnim internetom smatra se internetska veza u kojoj telekomunikacijska kompanija koja daje tu uslugu ne usporava i ne blokira određene sadržaje.

Prijedlog Europske komisije ide za time da se zabrani diskriminacija i omogući neutralnost interneta, no isti prijedlog dopustio bi telekom-kompanijama da daju veću brzinu surfanja korisniku koji više plati. Europski parlament, Vijeće EU i Komisija pregovaraju o konačnoj verziji zakona.

Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. Novim zakonom tvrtke koje pružaju usluge pristupa internetu biti će obavezne ponuditi pristup internetu kojim će se čitav promet tretirati jednako, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže te cyber-napadi.

Iako su izglasali novi zakon, zastupnici su odbili sve predložene amandmane kojima se htjela zaštititi neutralnost interneta u EU.

Predlagatelji amandmana već su kritizirali ovo glasovanje jer su prema njima postojeće regulative vrlo nejasne.

Konkretno, aktivisti grupe "Save the Internet" tražili su da se spriječi mrežna diskriminacija, da se sav promet na internetu tretira jednako, da se zabrani ''ocjena nula'' te da se stavi pod kontrolu opterećenost mreže. Detalje o amandmanima možete saznati ovdje.

>> Konačan dogovor: Roaming u EU ukida se 15. srpnja 2017. godine

Komentara 28

Avatar dosadni
dosadni
14:19 27.10.2015.

bilo je i vrijeme, ovo do sada je bio čisti lopovluk

OS
osica
14:32 27.10.2015.

A zašto 2017 ?

GO
goran2hr
16:19 27.10.2015.

Veliki dan za sve eurofile. Sada će imati nečim da mašu. Od sve štete eto Hrvatima i neke dvojbene koristi od EU-nije, jer (vijest na radiju) zbog gubitaka koje će zbog ovog imati operateri, dizati će cijene ostalih usluga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije