Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETUJEMO Kako voziti tijekom promjenjivih jesenskih dana i što je potrebno provjeriti na automobilu

Svjetla obvezno upalite i danju!

Zastupamo teoriju da je bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje
Foto: Boris Ščitar
28.10.2008.
u 09:19

Prije dva dana, u nedjelju, zajedno s početkom zimskog računanja vremena, na snagu je stupila obveza vožnje s upaljenim svjetlima i tijekom dana. Podsjetimo, prije četiri godine počeo je vrijediti Zakon o sigurnosti prometa na cestama, o kojem je bilo mnogo govora, prigovora i kontroverzi, a jedna od velikih novosti tada je bila obveza paljenja svjetala prilikom svake vožnje – i noću i za smanjene vidljivosti, i za ljetnih i sunčanih dana.

Novi šok nastao je ovog lipnja, kada se počeo primjenjivati novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a koji je ukinuo ovu obvezu, odnosno preformulirao je upotrebu svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena. Na motociklima i mopedima i dalje je obvezno paljenje dnevnih ili kratkih svjetala cijele godine.

I dok se obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravdala (neki su političari to spominjali, iako nikad nije dano službeno objašnjenje ovakve odluke) “ekološkim” razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), očigledno razlog više nije bio bolja uočljivost.

Mi, pak, zastupamo teoriju da je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana to pridonosi mnogo većoj sigurnosti prometa, a time i smanjuje mogućnost nesreće. Nekoliko više potrošenih litara goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima.

Mnogo je, međutim, vozača koji su odmah prihvatili “olakšicu” da tijekom ljetnog računanja vremena ne trebaju paliti svjetla.

Vjerujemo da je na to računao i zakonodavac pa će sada policajcima biti mnogo lakše i jednostavnije uhvatiti prekršitelje koji se ponovno navikavaju na obvezu paljenja svjetala. Kazna je za vožnju bez upaljenih dnevnih ili kratkih svjetala u razdoblju zimskog računanja vremena 300 kuna.


Koristite prikladne gume

U jesen su mnogi vozači u vječitoj dvojbi – kupiti zimske gume ili ne?
- Vozim samo po gradu, a kad padne mnogo snijega, ionako je promet paraliziran pa mi zimske gume nisu potrebne – jedna je od mnogih teorija. Budući da zakonodavac još nije propisao obveznu upotrebu zimskih guma u određenom razdoblju, kao primjerice susjedna Slovenija (od 15. studenog do 15. ožujka), još svatko ponaosob mora odlučiti hoće li koristiti zimske gume ili ne. Naše je, pak, mišljenje da je u svakom slučaju dobro zimi koristiti gume koje su predviđene za to godišnje doba. I dok mnogi zimske gume povezuju samo sa snijegom, važno je znati da ljetne gume gube svoja svojstva na temperaturama nižima od 7 Celzijevih stupnjeva, a tek tada se korisnim počnu pokazivati zimski pneumatici. Stoga, brinete li za svoju, ali i tuđu, sigurnost, najbolje je koristiti zimske gume, ali ih je čim zatopli potrebno zamijeniti ljetnima, jer se na previsokim temperaturama ubrzano troše.


Očistite automobil

Ne treba posebno isticati koliko je ugodnija vožnja u automobilu koji je čist, bez debelih naslaga prašine na plastičnim dijelovima ili, pak, bez masnih naslaga na staklenim površinama. Osim što je vožnja takvog automobila ugodnija, čist automobil pridonosi i sigurnijoj vožnji. Čista stakla osiguravaju bolju vidljivost, a teže se magle i rose staklene površine. Tome pridonosi i upotreba specijaliziranih tekućina za pranje stakala, a ne samo korištenje čiste vode.

Želite prijaviti greške?