Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporna riječ – genocid

Rusija stavila veto na rezoluciju UN-a o Srebrenici!

Srebrenica
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.07.2015.
u 17:05

Glasovanje je jučer bilo odgođeno jer su si Velika Britanija i SAD uzele vremena kako bi pokušale uvjeriti Rusiju da ne stavi veto na rezoluciju

Rusija je stavila veto na UN-ovu rezoluciju čiji cilj je bio osuda masakra koji se 1995. godine dogodio u Srebrenici i to zato što se u tom dokumentu navodi kako je ondje počinjen genocid, piše AP.

Rezolucijom je Vijeće sigurnosti željelo obilježiti 20. godišnjicu od masakra 8 tisuća muškaraca i dječaka te osuditi taj stravičan zločin.

SAD i Velika Britanija nisu uspjele uvjeriti Rusiju

10 članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za rezoluciju, dok su Kina, Nigerija, Angola i Venezuela bile suzdržane.

Glasovanje je jučer bilo odgođeno jer su si Velika Britanija i SAD uzele vremena kako bi pokušale uvjeriti Rusiju da ne stavi veto na rezoluciju u kojoj bi se osudilo i negiranje da je taj masakr bio genocid. Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin kazao je da britanski prijedlog rezolucije "nije bio konstruktivan, izazvao bi sukobe te je bio politički motiviran".

"O tom pitanju ne postoji konsenzus niti u BiH"

Ruski veleposlanik kazao je da bi se u društvu Bosne i Hercegovine izazvale dodatne podjele kada bi se samo Srbe okrivilo za zločine tijekom rata u BiH. – Usvajanje ove rezolucije bilo bi kontraproduktivno i vodilo bi do jačanja tenzija u regiji. O tom pitanju ne postoji konsenzus niti u BiH – kazao je Čurkin.

Srbija, kao i Republika Srpska, negiraju da je masovno ubojstvo, koje su počinile vojne snage bosanskih Srba, u Srebrenici bilo genocid.  Britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft tvrdio je da se u ovom dokumentu Srbi ne osuđuju kao narod nego da se u njemu poziva na pomirenje. – Razlike u našim mišljenjima su je li taj zločin bio genocid. To nije presuda Vijeća sigurnosti, nego kvalifikacija iz presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju – kazao je Rycroft.

– Nazvati ti taj zločin drukčije, bilo bi sprečavanje, a ne pomaganje u pomirbi – zaključio je Rycroft.

>>Merkel izvlači Srbiju i BiH iz Putinova zagrljaja

Komentara 327

SS
stanoje_stanic
22:26 08.07.2015.

mi svrbi mislimo i dalje da nije bio to Genocid, nasi cetnici su bili pijani i nisu mogli prepoznati zrtve tko su zapravo oni i one, a komandanti su mislili da brane srboslaviju

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:17 08.07.2015.

Ipak su Nijemci najveći! Priznali zločine, kažnjeni, prošli katarzu i danas su najjači. Bilo tko u Njemačkoj da počne flertovati sa nacizmom, karijera gotova, a ovi u Srbiji koji su na vlasti i koji su činili dokazano zločine uz pomoć Rusije pokušavaju sve to prikazati ka dečje obdanište! E nećeš đubre mučko!

Avatar vila velebita
vila velebita
17:12 08.07.2015.

Mogu oni reći što hoće, mi i cijeli normalan svijet znamo što se dogodilo. Ako nešto negiraš to ne znači da nije postojalo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije