Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj rata u Ukrajini?

Reintegracija Donbasa: Rusija i Ukrajina pod pritiskom su Njemačke i Francuske

Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
12.05.2016.
u 23:00

Je li na pomolu diplomatski kraj sukoba koji je uzdrmao Europu pa ostao zamrznut i zaboravljen nakon postizanja sporazuma o prekidu vatre u Minsku koji se i ne poštuje?

Nakon što je u dvije godine rata na istoku Ukrajine poginulo 9300 ljudi, a raseljeno milijun i pol, dvije su se zapadne zemlje, Njemačka i Francuska, udružile kako bi privoljele Kijev da na okupiranom ukrajinskom teritoriju provede lokalne izbore, a ukrajinski ministar okupiranog područja i raseljenih osoba Vadim Černiš najavio je nešto što novinari tumače kao mogućnost mirnog povratka Donbasa pod ukrajinsku vlast.

Zaboravljeni sukob

– Mirni uvjeti i jačanje sektora sigurnosti i obrane – opisao je plan Černiš, a njegov zamjenik Georgij Tuka prije toga je govorio o strateškom planu za Donbas koji predviđa i uspostavu trgovine s okupiranim područjem.

Je li na pomolu diplomatski kraj sukoba koji je uzdrmao Europu pa ostao zamrznut i zaboravljen nakon postizanja sporazuma o prekidu vatre u Minsku koji se i ne poštuje? U najboljem slučaju mogla bi biti riječ o nekoj vrsti mirne reintegracije kakva je provedena i u Hrvatskoj, a dvoje europskih lidera, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande, jako se u tome angažiraju, pa su se i jučer u Berlinu sastali šefovi diplomacije Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

Analitičari u Ukrajini uvjereni su da od mirne reintegracije u ovim uvjetima neće biti ništa jer se ruska vojska neće povući. K svemu, da bi se proveli lokalni izbori, Ukrajina treba promijeniti ustav i dati odmetnutim pokrajinama Donjecku i Luhansku poseban status. Izbore bi trebalo provesti do kraja srpnja, kad EU ponovno odlučuje o sankcijama Rusiji. Ako to Ukrajina ne učini, Unija bi sankcije Rusiji mogla ukinuti!

Ruski znanstvenik i politički analitičar u egzilu Andrej Piontokovski komentirao je za portal Euromaidan Press da Kijev treba odbaciti prijedloge Berlina i Pariza jer bi to dovelo do uništenja ukrajinske države.

– Ti prijedlozi odražavaju želju dvoje europskih lidera da se prikažu kao mirotvorci, što Moskva lukavo iskorištava. Moskva nije ispunila nijedan od uvjeta iz sporazuma iz Minska, prekid vatre je krhak, a sve ostalo je fantazija. Moskva nikad neće povući svoje snage i utjecaj. Donbas se mora tretirati kao privremeno okupirani teritorij i prije ili kasnije bit će vraćen. Sve dok tamo vladaju razbojnici koje kontrolira Moskva, Ukrajina taj teritorij ne treba i bilo bi opasno prebrzo ga reintegrirati – kaže Piontokovski.

MMF postavlja uvjete

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier uoči sastanka rekao je da se nada napretku u pogledu sigurnosti, sprečavanju eskalacije sukoba i u pripremi lokalnih izbora. Steinmeier je naglasio kako više nema vremena.

– Primjena sporazuma o prekidu vatre i rješavanje političkih pitanja ide puževim korakom i to tako ne može beskonačno – upozorio je Steinmeier.

U međuvremenu, Ukrajina je ne samo u političkoj nego i u ekonomskoj krizi, BDP se survao, milijuni Ukrajinaca pali su u siromaštvo. Zato se zemlja oslanja na pomoć MMF-a, ali njegova šefica Christine Lagarde očekuje da se Kijev ozbiljnije pozabavi suzbijanjem korupcije. I Putinu je dosta sankcija koje su uzdrmale Rusiju i traži rješenje za što brži završetak ukrajinske krize.

Komentara 27

DU
Deleted user
07:39 13.05.2016.

Moskva neće dopustiti da im zapad u vlastitom dvorištu igra bejzbol kao što Amerikanci ne bi dopustili Moskvi da u Meksiku plešu balalajku. A narod? Pa tko j*** narod njih ionako nitko ništa ne pita služe samo da plaćaju porez i da rade ili ratuju za bogataše.

OP
opančar
11:58 13.05.2016.

a gdje su te silne desetine milijarde dolara koje je sad i eu obećao ukrajini kad sruše janukovića

AL
altina
06:06 13.05.2016.

Koje je to licemjerstvo Njemacke,Francuske a cudi me da svoje sape nisu upetljali i Englezi ili su samo isturili ove dve drzave ispred sebe,Vi sotoni ste sve zakuvali sada bi da budete miritelji,isto tako ste zakuvali u bivsoj YU i narodi se poubijase vi ih posle prisilno pomiriste,rasturili drzavu sve dzabalesku pokupovali i sada ste gospodari nasih zivota,naravno tu je takodje ujka Semi kauboj koji takodje pomaze kasetnim bombama.Pricate o mirnoj reintegraciji kao primjer naveli HR a HR Dalmacija,Lika,Kordun,Banija,Z.Slavonija sikara od drzave,raj za divlje svinje,narod se rastrkao po bjelom svijetu,e tako bi i vi da rijesite problem Ukrajine koji ste sami izazvali uz pomoc glupih prodanih politicara Ukrajine,ali imate jedan problem RUSIJA nije YU i njoj mozete samo da se sklanjate sa puta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije