Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
antiteroristička akcija

Washington Post: U policijskoj akciji ubijen organizator napada na Pariz!

pucnjava, pariz, teroristi, francuska policija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
18.11.2015.
u 19:39

Meta operacije bio je Abdelhamid Abaaoud (27) za kojeg se sumnja da je ''mozak'' pariških napada u kojima je u petak ubijeno najmanje 129 ljudi

Veliku antiterorističku operaciju provela je francuska policija jutros u sjevernom predgrađu Pariza Saint Denis. Meta operacije bio je Abdelhamid Abaaoud (27) za kojeg se sumnja da je "mozak" pariških napada u kojima je u petak ubijeno najmanje 129 ljudi. Iako su bili uvjereni kako se on nalazi u Siriji, sada se ispostavilo da je ipak u Parizu. Policija je također dobila dojavu i da se u Saint Denisu nalazi Salah Abdeslam, za kojim policija traga od petka, ali i deveti, još uvijek nepoznati napadač. Jučer su, naime, objavili video koji potvrđuje postojanje devetog napadača.

U akciji koja je započela jutros u 4.30 sati nekoliko je policajaca ranjeno, a dvije su osobe ubijene. Među njima je i žena koja je nosila eksploziv na sebi te se raznijela kada je policija pokušala ući u stan. Na mjestu događaja čule su se jake eksplozije i pucnjava.

Francuska policija objavila je kako je sedam osoba uhićeno u ovoj velikoj policijskoj akciji. Tri osobe uhićene su u stanu u kojem je bila žena koja je aktivirala samoubilački pojas, a još dvije osobe, muškarac i žena, uhićene su u blizini.

– Sve je počelo eksplozijom, onda se čula druga jaka eksplozija pa nakon toga još dvije. Punih sat vremena čula se pucnjava – rekao je jedan od stanovnika francuskog predgrađa koji je svjedočio policijskoj akciji. Nekoliko muškaraca zabarikadiralo se u stan i izmjenjivali su pucnjavu s policijom. Oko stana sve su ceste bile zatvorene, na ulicama su bili policija i vojni kamioni, a stanovnicima je rečeno da ne izlaze iz svojih domova dok operacija ne prođe.

U nastavku pratite tijek događaja:

21.20 sati - Honduras je uhitio petero sirijskih državljana, javlja Reuters, navodeći da je policija rekla da su Sirijci pokušali doći do SAD-a koristeći ukradene grčke putovnice. Zasad nema znakova o povezanosti s napadima u Parizu.

19.27 satiWashington Post piše da je u policijskoj raciji ubijen organizator napada Abdelhamid Abaaoud, pozivajući se na dva europska obavještajna izvora.

S druge strane, pariški tužitelj Francois Molens na konferenciji za medije kazao je da još ne može utvrditi identitet dvoje mrtvih i osmero uhićenih u akciji u St. Denisu, piše Guardian. Samo je kazao da ni Abdelhamid Abaaoud, a ni Saleh Abdelsalam nisu među uhićenima, a riječ je o sedam muškaraca i jednoj ženi. Islamistički militanti, koje je policija danas u pucnjavi natjerala na bijeg iz pariškog predgrađa, planirali su napad na parišku poslovnu četvrt Defense, tri različita izvora izjavila su za Reuters. Jedan izvor blizak istrazi rekao je da je napad bio planiran za četvrtak u četvrti u kojoj sjedište imaju neke od najvećih francuskih tvrtki, poput naftnog koncerna Total ili banke Societe Generale.

Nekoliko policijskih izvora reklo je da su mete bile trgovački centar Quatre Temps i glavni trg te četvrti visokih uredskih zgrada na zapadnom rubu Pariza. "Policija je tragala za teroristima koji su pripremali novi napad na osnovi informacija lokalnih i prekomorskih protuterorističkih agencija", rekao je jedan izvor. Potraga u predgrađu St. Denis organizirana je kako bi se uhvatio naredbodavac napada Abdelhamid Abaaud, belgijski islamist marokanskog podrijetla, ali je policija umjesto njega pronašla terorističku ćeliju koja je pripremala napad na Defense. U policijskom napadu smrtno su stradale dvije osobe - žena samoubojica se raznijela, a militant je ubijen u pucnjavi. Sedam osoba je uhićeno. Policijski izvori rekli su da su informaciju o planiranom napadu na Defense dobili od obavještajne službe Maroka, koja je u Pariz poslala i četiri svoja agenta.

18.28 sati – Francuska od europskih partnera traži strožu kontrolu granica, javlja Guardian. Prema tim zahtjevima svi građani EU morali bi prolaziti kroz strože i sustavnije provjere identiteta pri ulasku i izlasku iz Schengena. Također se traži veće dijeljenje obavještajnih podataka te nadzor novčanih transakcija i ostalih oblika neelektroničkog plaćanja.

18.23 sati – Liberation javlja da su nedaleko od zračne luke Charles de Gaulle u Parizu izvršene dvije policijske racije. Prema lokalnim vlastima, racije nisu bile direktno povezane s napadima, ali je zaplijenjeno nekoliko predmeta povezanih s radikalizacijom.

17.25 sati U Raki, "glavnom gradu" skupine Islamska država u Siriji, u tri dana napada francuskih i ruskih zrakoplova poginula su 33 džihadista, a deseci su ranjeni, objavio je u srijedu AFP, pozivajući se na podatke Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). Donedavno nezamisliva suradnja Francuza i Rusa, čija se vizija sudbine sirijskog predsjednika potpuno razlikuje, posljedica je krvavih napada na Pariz i rušenja ruskog putničkog zrakoplova iznad Sinaja, događaja za koje je odgovornost preuzeo IS. U francuskim i ruskim zračnim napadima na skladišta oružja, vojarne i kontrolne točke u Raki i okolici u protekla 72 sata "ubijena su 33 pripadnika IS-a, a deseci su ranjeni", izjavio je za AFP Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a, koji razmjerno mali broj poginulih tumači činjenicom da su se džihadisti pripremili na napade i sklonili na sigurno pa su na otvorenom ostali samo stražari koji paze na skladišta streljiva i druge objekte. Rahman je također rekao da su obitelji mnogih stranih džihadista napustile Raku i krenule prema Mosulu, "glavnom gradu" IS-a u Iraku, koji procjenjuju "sigurnijim".

16.54 sati – Francuska policija tijekom noći pretresla je 118 kuća i stanova u sklopu pojačanih napora u borbi protiv terorizma, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u pisanoj izjavi. To je treća noć zaredom u kojoj se obavljaju takvi pretresi u sklopu izvanrednog stanja proglašenog nakon prošlotjednih pariških napada. Cazeneuve je otkrio da je uhićeno 25 ljudi i zaplijenjeno 34 komada oružja. U posljednje tri noći izvedeno je ukupno 414 pretresa, privedeno je 60 ljudi, a zaplijenjeno 75 komada oružja. Tijekom operacija zaplijenjene su i određene količine droge.

16.50 satiBelgijska policija ispitala je prije terorističkih napada u Parizu dvojicu braće Abdeslam, od kojih se jedan raznio eksplozivom u petak u Parizu, a za drugim, Salahom koji je u veljači u Nizozemskoj bio kažnjen zbog posjedovanja kanabisa, još se traga, no braća "nisu pokazivala nikakvih znakova prijetnje", objavilo je danas savezno odvjetništvo.

Brahim Abdeslam (31), jedan je od samoubojica koji se raznio u petak u Parizu u jednome od niza koordiniranih napada sa 129 žrtava.

"Pokušavao je otputovati u Siriju, no uspio je stići samo do Turske", rekao je glasnogovornik saveznog državnog odvjetništva Eric Van Der Sypt. "Bio je ispitan nakon što se vratio, kao i njegov brat", rekao je Van Der Sypt o 26-godišnjem bratu Salahu Abdeslamu. Tužiteljstvo je znalo da su "oni bili radikalizirani i da bi mogli otputovati u Siriju, no nisu pokazali nikakvih znakova prijetnje. Čak i da smo obavijesti Francusku, dvojim da su tamošnje službe imale osnove za njihovo uhićenje", rekao je.

Salah Abdeslam, poznat po krađama i trgovini drogom, bio je u veljači kažnjen u Nizozemskoj zbog posjedovanja narkotika, objavila je nizozemska policija. Abdeslam, njegov brat i treći muškarac bili su zaustavljeni na belgijskoj granici u rutinskoj kontroli, a Salah je kažnjen sa 70 eura zbog posjedovanja kanabisa. Nizozemska policija rekla je da u to vrijeme za njima nije bila raspisana tjeralica.

14.10 sati – Turska je uhitila osam muškaraca za koje sumnja da su pripadnici sunitske džihadističke skupine Islamske države, a planirali su otputovati iz Istanbula u Njemačku. Muškarci su u Istanbul stigli iz Casablance, a uhićeni su u zračnoj luci Ataturk .

13.20 sati – Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je kako im je cilj bio neutralizirati teroriste koji su imali veze s napadima u petak. Kazao je kako je policija pokazala izvanrednu sposobnost u ovoj operaciji. Također je zahvalio stanovnicima Saint Denisa na hrabrosti i smirenosti tijekom antiterorističke operacije.

12.35 sati – Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve potvrdio je kako je u akciji ubijeno dvoje ljudi, žena koja se raznijela eksplozivom i muškarac koji je ubijen u akciji. Uhićeno je ukupno sedmero ljudi, troje stanara, drugih dvoje te muškarac koji im je iznajmio stan i njegova prijateljica.

12.10 sati – Žena koja se raznijela u stanu u Saint Denisu bila je rođakinja džihadista Abdelhamida Abaaouda. Više o "mozgu" pariških napada pročitajte ovdje.

11.50 sati – Zračni udari Francuske i Rusije u zadnja 72 sata na sjeveru Sirije prouzročili su smrt 33 džihadista Islamske države (IS), objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Opširnije OVDJE.

11.45 sati – Glasnogovornik francuske vlade potvrdio je kako je policijska operacija u Saint Denisu završila.

11.20 sati – AP javlja da je ukupno uhićeno sedam osoba. Također, policija je evakuirala 15 osoba iz zgrade u kojoj se nalazi stan među kojima su bila i djeca.

11.15 sati – Policija je potvrdila kako je u stanu ubijen muškarac povezan sa serijom napada u kojima je u petak u Parizu život izgubilo najmanje 129 ljudi, a ubio ga je policijski snajperist.

11.05 sati – Policija će napraviti DNK analizu svih uhićenih u ovoj akciji. Sumnja se kako su teroristi planirali napad na parišku poslovnu četvrt La Defense.

11.00 sati – Francuska policija potvrdila je da je još jedan terorist ubijen u stanu. Dosad su potvrdili samo da se žena samoubojica raznijela eksplozivom.

10.50 sati – Među uhićenima, javljaju francuski mediji, nije belgijski džihadist Abdelhamid Abaaoud.

10.45 sati – Policija je iz zgrade s lisičinama na rukama izvela jednog muškarca odjevenog samo u bijelu majicu. Bio je okružen jakim policijskim snagama.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

10.30 sati – Policija je ubila još jednog terorista, javlja HRT-ov suradnik iz Pariza.

10.20 sati – Među uhićenima je navodno i vlasnik apartmana koji je stan iznajmio teroristima te njegova prijateljica. Teroristi su stan unajmili prije dva dana.

10.12 sati – Policija je objavila kako je u obračunu s teroristima petero policajaca lakše ozlijeđeno.

10.10 sati – BFMTV razgovarao je s vlasnikom stana u ulici Rue du Corbillon gdje su dvije osobe iz Belgije iznajmile apartman.

– Prijatelj me pitao da prepustim stan njegovim prijateljima na nekoliko dana. Rekao mi je da ga žele iznajmiti pa sam to i učinio. Nisam imao pojma da su teroristi – rekao je.

10.05 sati – U obračunu s teroristima ubijen je i jedan policijski pas.

10.00 sati – HRT-ov suradnik iz Pariza javlja kako je došlo do nove pucnjave. U jednom je stanu zabarikadiran muškarac, a sumnja se da je cijela zgrada obložena eksplozivom zbog čega su na teren došli i pirotehničari.

9.30 sati – Jedan je muškarac još uvijek u stanu i policija pokušava doći do njega. Navodno je riječ o devetom napadaču.

9.00 sati – Još nije poznato jesu li među uhićenima ili ubijenima Abdelhamid Abaaoud i Salah Abdeslam.

>> Hollande: Francuska će uvesti 'pravo na azil' za umjetnička djela kojima prijeti IS

>> Policija: Video potvrđuje postojanje devetog napadača

Komentara 97

DY
dynasty1402
07:31 18.11.2015.

Raspad EU ...... Sada mozda shvate sto smo 90tih mi prošli.... Par mulaca sa kalašnjikom u ruci ruše cijeli zapadni svijet....neka pogledaju danas slike Vukovara i sto je razaranje grada i civila....gdje su tada ti veliki zapadnjaci bili???? Zao mi je svake žrtve no pjevanjem himne nece ništa rijesiti.....Francuzi, Englezi, Amerikanci koji su svojim politikama iskorištavanjem i kolinizacijama, pridonijeli stvaranje čudovišta kao sto je ISIL, sada plaćaju ceh svojih politika....a mi, pod hitno zatvoriti granicu prema istoku i uvesti posebne kontrole prema BH....jer nama sirijaca ne treba, imamo takvih fanatika koliko hoces na 50 km od Zagreba....!!!!

KE
keka56
07:54 18.11.2015.

Puni su portali detaljnih izvješća o teroristima.O Vukovaru na samom kraju.Potražite njegove krvnike i pišite o njima i patnjama Vukovaraca koje nisu zaboravljene.Hvala.

MN
matija njavro
08:18 18.11.2015.

Naprosto nije istina da je islam religija mira, moguć je suživot ali čim poraste broj muslimana na jednom mjestu počinje pritisak na sve druge....uostalom Isus je sijao ljubav i mir gdje god je išao a muhamed je vodio ratove! Tolko o tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije