Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPNJA HELIKOPTERA

Poljski ministar nakon propalog dogovora: Francuze smo naučili jesti vilicom

pribor za jelo
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
13.10.2016.
u 09:12

Referirao se na činjenicu da je vilicu u Francusku donio francuski kralj Henry III., koji je prije bio poljski kralj

Zamjenik poljskog ministra obrane danas je ustvrdio da su Poljaci naučili Francuze kako se služiti vilicom, dolivši ulje na vatru u diplomatskom sporu zbog propale kupnje helikoptera.  

Pariz je povukao poziv poljskom izaslanstvu na sajam vojne industrije u Francuskoj ovoga mjeseca, uslijed napetih odnosa zbog prekida pregovora o kupnji Airbusovih helikoptera.  

– Ima već dugo da nas je francuska strana službeno pozvala, a sada nam pokazuju vrata – rekao je Bartosz Kownacki za televiziju TVN24.  

– Radi se o ljudima koje smo prije nekoliko stoljeća naučili jesti vilicom, što možda objašnjava njihovo današnje ponašanje – dodao je.  

Referirao se na činjenicu da je vilicu u Francusku donio francuski kralj Henry III., koji je prije bio poljski kralj.  

Povjesničari su, međutim, podijeljeni oko podrijetla te vilice. Neki kažu da ju je kralj, pošto je napustio Poljsku, otkrio za boravka u Veneciji, a drugi tvrde da je vilicu doista prvi put vidio u Poljskoj gdje ju je pola stoljeća ranije donijela poljska kraljica talijanskog porijekla Bona Sforza.  

Poljska je prošlog tjedna odustala od kupnje 50 letjelica Caracal Airbus Helicoptersa vrijednih oko 3,14 milijardi eura i najavila da umjesto toga kupuje barem 21 američki helikopter Black Hawk.  

Francuski predsjednik Francois Hollande zbog toga je odgodio posjet Varšavi planiran za ovaj tjedan, a direktor Airbusa Tom Enders oštro je kritizirao poljsku konzervativnu vladu rekavši da još "nitko nije tako postupao" s tom tvrtkom i najavio da će tražiti odštetu.

>> Češki predsjednik: Zbog SSSR-a ne moramo govoriti 'Heil Hitler'

Komentara 10

SE
sestrićna
11:59 13.10.2016.

bravo za poljake...

Avatar nekakav
nekakav
10:58 13.10.2016.

ma putin je kriv i za ovo. tko bi drugi?! ova umjetno izazvana kriza sa rusima je samo još jedan američki poslovni uzlet. kako bi inače istočnoeuropski i srednjeeuropski političari mogli objasniti svojim narodima da se neće ulagati u poljoprivredu,du, ceste i pruge, škole, već će se puno novca dati za oružje, ako nemate rusiju prikazanu kao hitlerovu njemačku, koja prijeti, napada, okupira...? recept je jednostavan i puno puta prokušan, proveden. prvo se prestanu poštivati potpisani sporazumi (o neširenju oružja dometa većeg od 700 km, iz 87-e), i u europu, blizu rusiji dovedu i instaliraju rakete. prije toga se skoro cijeli istočni blok asimilira i potčini zapadnoj alijansi. na rusko negodovanje započne se sa pojačavanjem medijskih natpisa o potrebi jačanja sigurnosnog kišobrana, jer eto, rusija bi mogla biti problem. onda počneš izvoditi vojne vježbe na ruskoj granici i šalješ sve više oružja u istočnu europu. usput s vlasti nasilnim putem, pučem, zbaciš legalnu vlast, i postaviš svoju. onda rusija počne pojačavati svoje vojne snage na granici sa ovako uzdrmanim istokom, što daje dodatna krila amerikancima i istočnim političarima, jer eto, dobro su oni govorili, u upozoravali, rusija se naoružava i približava granicama. sad se kupuje još više naoružanja, skoro sve američko. da bi paranoja bila još jača, uvode se sankcije, pri čemu najviše štete imaju oni najprimitivniji proizvodni oblici, a jako rašireni u istočnoj europi, poljoprivreda. eto vam odmah bijesa naroda, jer je ostao bez izvoznih prihoda, pa se cimne uniju, da dade neku pomoć. ne ameriku, koja je uzrok. ova kriza sa rusijom ima lijepi kronologiju, i lako se da pratiti. na ovom primjeru vidite nešto. i sad krenite sami istraživati unatrag, idite samo tragom novca. i doći ćete do idejnih začetnika ove krize, sjede u dc-u, langleyu, pentagonu. sve je u novcu. ništa drugo, biznis. američki interes je uvijek bio novac. nije lako francuzima, radi sankcija morali su rusima vratiti novac, zauvijek izgubili ugled, ostali bez još par unosnih poslova, a sad ih još i poljaci ko male majmune preveslali, i uzeli američku robu. prije toga su uzeli američke avione, brodove, haubice, patriot sustave... mislim, uzeli, kupili su ih. a unija ih masno daruje, te poljake. a oni igraju američku igru.

DO
DonkeyHot
11:43 13.10.2016.

To su i srbi govorili još davno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije