Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlament odobrio

Grci 5. srpnja idu na referendum! MMF: Glasat će o nevažećim prijedlozima!

Grčki parlament
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.06.2015.
u 14:33

Za Tsiprasov prijedlog izjasnilo se najmanje 179 zastupnika u parlamentu koji broji 300 članova

Grčki parlament u nedjelju je odobrio prijedlog grčkog premijera Alexisa Tsiprasa da se referendum o uvjetima međunarodnih kreditora za novi program pomoći održi 5. srpnja, javlja BBC.

Za Tsiprasov prijedlog izjasnilo se najmanje 179 zastupnika u parlamentu koji broji 300 članova. Govoreći prije glasovanja Tsipras je prijedlog međunarodnih zajmodavaca opisao kao ''uvredljivi ultimatum'' te je glasačima sugerirao da na referendumu glasaju ''protiv'' jer bi to moglo ojačati poziciju Grčke u pregovorima.

- Dan istine dolazi za kreditore, vrijeme kad će vidjeti da se Grčka neće predati, da Grčka nije igra koja je završila - poručio je Tsipras u parlamentu, javlja International Business Times.

Podsjetimo, u subotu je nakon, odluke grčke vlade o referendumu, Eurogrupa odlučila da neće produljiti program pomoći Grčkoj koji istječe 30. lipnja. U svojoj izjavi, kako prenosi BBC, naveli su da je Grčka ''jednostrano'' prekinula pregovore o novom programu pomoći.

Grčka bi na taj dan Međunarodnom monetarnom fondu trebala vratiti 1.6 milijarde eura. Strahuje se da će napustiti euro te da će se njezino gospodarstvo urušiti bez nove pomoći.

Šefica MMF-a Christine Lagarde kazala je za BBC da će referendum nakon utorka kada program pomoći Grčkoj istječe biti nevažeći. Objasnila je da će narod glasati o prijedlozima koji više neće vrijediti.

>> 'Ovo je žalostan dan za Europu, ali prevladat ćemo mi to'

>> Grčka odbila novi prijedlog kreditora. 'Ne pristajemo na ultimatume i ucjene'

>> Pregovori s Grčkom se nastavljaju, vremena sve manje

Komentara 118

Avatar mason
mason
09:17 28.06.2015.

Oni idu iz euro zone i eu.Od njih su vec digli ruke ovo su samo formalni pregovori.A nece ih ni rusi sebi sto ce im paraziti.Sada im je ostalo da idu sa Arapima . Isto izgledaju ko Arapi iste face,neradnici,varalice .Ja ne znam koja ih voda dinojela u Evropu. Oni uopce po izgledu i mentalitetu ne pripadaju Evropi.Grcka je zivila dobro od kredita ,kao srbija u bivsoj jugoslaviji od poreza iz drugih republika.Sad mogu sa Zimbabveom i grcka i srbija.

JO
jozomali
08:58 28.06.2015.

Dužan ko Grčka....prije 40 god. je to bilo jednako aktualno....iz tog vremena i jest poslovica....

Avatar comparator
comparator
08:45 28.06.2015.

Povratak na drahmu je povratak na inflaciju jer dugove se mora vračati samo što će grci ostaviti sustav kakav je sada. Trošit će oni koji su na vlasti i oko nje a sirotinja će i dalje grcati. Možda je tu izvor imena Grk od grcati u dugovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije