Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kanonsko pravo

Papa Franjo: Biskupi u mirovinu sa 75 godina bez iznimaka

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
06.11.2014.
u 12:09

Na osnovu novog dokumenta Bertone, koji će 2. prosinca proslaviti 80. rođendan, morat će odustati od položaja kamerlenga.

Papa Franjo je potvrdio i precizirao dokument po kojem svi biskupi s navršenih 75 godina moraju otići u mirovinu i od čega nisu izuzeti ni oni na položaju u kuriji ili na čelima i u organima biskupskih konferencija. Osim toga novim dokumentom, koji stupa danas na snagu, precizira se već postojeće u članku 401. kanonskog prava po kojem Papa može zatražiti od biskupa da odstupi s položaja prije negoli navršeni 75 godina.

Papa biskupima od kojih namjerava zatražiti odlazak s položaja priopćuje razlog takvog svog zahtjeva i saslušava njihova obrazloženja, a onda traži njihovu ostavkuNorme dokumenta odnose se na odlazak u mirovinu diocezanskih biskupa kao i onih koji su na položajima u vatikanskoj kuriji na koje ih postavlja papa. Franjo je tim pojašnjenjem dokumeta prihvatio prijedloge koje su mu u tom pravcu uputili članovi kardinalske komisije, zvane C9 (jer ima devet kardinala u njoj), koju je ustanovio za reformu kurije. 

"Težina službe, koju treba shvatiti kao služenje svetom Božjem narodu, zahtjeva od onih koji su za to zaduženi, da u obavljenje službe unesu svu svoju energiju“, piše u dokumentu. Zatim se naglašava kako "uloga biskupa, koji se nalazi pred izazovima suvremenog društva, zahtjeva od njega veliku mjerodavnost, sposobnost i ljudske i duhovne kreposti“.  Dakako, ostaje mogućnost da papa odgodi prihvaćenje nećijeg zahtjeva za odlazak u mirovinu, ali svi i na svim položajima s navršenih 75 godina moraju papi poslati zahtjev za umirovljenje.

Novim dokumentom se utvrđuje kako i oni biskupi koji odu u mirovinu iz svoje biskupije, iz svog pastoralnog ureda, moraju otići u mirovinu i s bilo kojeg ureda na nacionalnoj razini. To znači, na primjer, kako se više neće moći dogoditi slučaj kao s njemačkim nadbiskupom Robertom Zollitschem, koji je ostao još nekoliko mjeseci predsjednikom Njemačke biskupske konferencije nakon što je već napustio vođenje biskupije Freiburga

Kardinal Tarcisio Bertone je i nakon navršenih 75 godina ostao na položaju državnog tajnika sve do ljeta 2013. godine kada je papa Franjo prihvatio njegov zahtjev za umirovljenjem. Tada je Bertone imao 78 godina. No, Bertone je još uvijek kamerlengo Rimske crkve, što je postao 2007., a što znači da vodi Crkvu u vrijeme prazne stolice, odnosno kada nema više pape i tijekom konklave.

Na osnovu novog dokumenta Bertone, koji će 2. prosinca proslaviti 80. rođendan, morat će odustati od položaja kamerlenga.

>> Papa Franjo: Neka crkveni sud bude besplatan

Komentara 2

Avatar Neron
Neron
10:39 07.11.2014.

Ruku na srce, manje-više sve ostaje kako je bilo i prije. Koliko znam, i prije su biskupi morali, s navršenih 75 godina, ponuditi "ostavku" na mjesto biskupa. Tu ostavku papa je prihvaćao ili ne i o njegovoj je odluci tada "visilo" hoće li biskup ostati na mjestu biskupa još koju godinu ili ne. Sada je, ako dobro čitam, samo precizirano tko kome kada što treba napraviti.

MH
mrtav-hladan
17:45 06.11.2014.

Obavezno Svakog prije mirovine ozeniti ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije