Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet

Papa Franjo: Neka crkveni sud bude besplatan

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
05.11.2014.
u 13:12

Poništavanje bračnih veza sudskim procesom na tom crkvenom sudu trajalo je uvijek jako dugo, a i stajalo je mnogo novca. Sada papa Franjo traži ne samo da ti procesi budu besplatni nego i brzi

Neka Sacra Rota pojednostavi procedure za procese i neka pravosuđe bude besplatno, kazao je papa Franjo sudionicima tečaja "Kanonska praksa“ koji je promaknuo sud Rota Romana, koje, uz ostalo, proglašava ništavnim brakove sklopljene u crkvi. Papa Franjo je danas u dvorani Pavla VI. u Vatikanu primio sudionike toga tečaja i kazao im kako Sacra Rota (Sveti Kotač, popularni naziv za taj sud) treba besplatno suditi. To je više od savjeta. Jer, kada Papa kaže kako bi se nešto trebalo učiniti, onda bi to biskupi trebali provesti.

Poništavanje bračnih veza sudskim procesom na tom crkvenom sudu trajalo je uvijek jako dugo, a i stajalo je mnogo novca onih koji su zatražili da im brak bude poništen. Sada papa Franjo traži ne samo da ti procesi budu besplatni nego i brzi.

Zašto besplatni? Jer, "duhovne stvari trebaju biti odvojene od ekonomskih“, kazao je Franjo. Podsjetio je na događaj dok je još bio nadbiskopom Buenos Airesa, te je ispričao kako je da izbjegne „javni skandal morao odstraniti jednu osobu iz Suda koja je govorila: '10.000 dolara i učinit ću dvije procedure, onu građansku i onu crkvenu'. Molim vas, to ne!“. Jer, glede poništavanja brakova „se mora biti jako oprezni kako procedure ne bi ušle unutar okvira poslova“, objasnio je Franjo i naglasio kako "Crkva ima toliko velikoldušnosti da može imati besplatnu pravdu“.

Na nedavno završenoj izvanrednoj biskupskoj sinodi o obitelji (od 5. do 19. listopada) bilo je onih koji su govorili kako bi procesi trebali biti besplatni. Franjo je kazao kako „kada su spojeni duhovni interesi s ekonomskim interesima, onda to nije Bog! Majka Crkva je velikodušna i može besplatno provoditi pravdu, kao što je besplatno sve nas opravdao Isus Krist. To je važna točka. Odvojiti dvije stvari“.

U zahtjevima za poništenje braka potrebno je "uvijek tražiti 'salus animarum' (spasenje duše, što je vrhovno načelo koje je nadahnulo kanonski zakon op.s.t.) koje se ne mora neophodno naći izvan sudstva, već na sudu“, kazao je Franjo i naglasio kako mnoge osobe godinama čekaju neku presudu, a neke procedure su toliko dugačke i teške da na koncu ljudi od njih odustaju.

Prema cjeniku Talijanske biskupske konferencije bračni par koji želi dobiti poništenje braka od crkvenog suda uplaćuje od 1500 do 2900 eura. Inače, u svijetu se ukupno godišnje na crkvenim sudovima poništi oko 45.000 brakova (u 2011. godini poništeno je 44.646 brakova od kojih samo u SAD-u 21.325, a u Italiji 2.515). Proglašenje ništavnim jedan brak sklopljen u crkvi traje nekoliko godina jer ima tri stupnja procesa. Prva dva stupnja se provode na nadležnim sudovima u pojedinim biskupijama.

U Italiji prosječno trajanje procesa proglašenja crkvenog braka ništavnim traje 30 mjeseci na prvom stupnju i još 12 mjeseci na drugom stupnju. Manji broj procesa stiže i do trećeg stupnja, odnosno do Apostolskog suda Rimske Rote.  

>> Papa Franjo: Protiv vraga se moramo boriti

>> Papa Franjo samo potvrđuje da vjera i znanost nisu u sukobu

Komentara 1

Avatar EU afrodita
EU afrodita
17:47 05.11.2014.

zna papa da su uvijek brže poništenje dobivali oni koji su imali više love,a oni drugi bi čekali i po 10 godina.. zato i kaže da bi to trebalo biti besplatno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije