Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ospice u Sarajevu

Opasnost od zaraze širi se zbog odbijanja cijepljenja

osipce
Foto: Thinkstock
13.05.2014.
u 18:40

Do epidemija ospica, rubele, mumpsa, hripavca... i prijašnjih godina dolazilo je u BiH i u susjednim zemljama, ali nisu se širile na Hrvatsku unatoč vrlo intenzivnim putovanjima, upravo zahvaljujući visokim cjepnim obuhvatima u Hrvatskoj

– Na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar zadnja tri tjedna pregledano je ukupno šest pacijenata sa sumnjom na male boginje, odnosno ospice – potvrdila je dr. Helien Bebek Ivanković iz Klinike u Mostaru, dodavši kako je jedno dijete hospitalizirano zbog teže kliničke slike. 

– Tri su pacijenta bila iz Mostara i nisu bili cijepljeni. Posljednjih tjedan dana na Klinici nije zabilježen ni jedan slučaj – rekla nam je liječnica i dodala kako je mala mogućnost od pojave epidemije. 

Naglasila je ipak kako su u opasnosti sva djeca i odrasli koji nisu cijepljeni. 

U Kantonu Sarajevo ukupno je do početka ovog tjedna bilo prijavljeno 56 osoba oboljelih od malih boginja, u narodu poznatih i kao ospice, potvrdila je za Klix.ba doktorica Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS. U protekla tri mjeseca u Federaciji BiH ukupno je registrirano 549 oboljelih. Zbog povećanog broja oboljelih, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldar Lokmić je 28. travnja, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo KS, proglasio epidemiju. 

– Uglavnom je riječ o dobnoj skupini od godine dana pa do 45. godine života, no zahvaćene su sve skupine. Podjednako su zahvaćena djeca u dobi od novorođenačke, pa do šeste godine, kada je vrijeme da se primi prva, pa i druga doza cjepiva protiv morbila (lat: morbilli – „mala bolest“). Druga dobna skupina je od 25 do 45 godina jer po tadašnjim programima imunizacije nije cijepljen veliki broj stanovnika – rekla je za Klix.ba dr. Balta. 

Od ukupnog broja oboljelih, najveći broj nije cijepljen nijednom dozom, šest pacijenata je cijepljeno jednom dozom, a kod jednog pacijenta nije poznat status cijepljenja. Dr. Balta je potvrdila da se evidentno radi o tome da je zahvaćena populacija koja nije cijepljena protiv rubeole, malih boginja i zaušnjaka. Stručnjaci kažu da nema razloga za paniku jer epidemija nije izbila ni u jednoj školi ili vrtiću, tako da ne postoje epidemiološki povezani slučajevi, a obaveza roditelja jest da se djeca cijepe na vrijeme. 

– U zadnjih deset godina vrlo je jak lobi protivnika cijepljenja. Na osnovu toga mladi roditelji čitaju na internetu neke informacije i odbijaju vakcinaciju – rekla je dr. Balta. Trend je to koji se javlja u  europskim zemljama koje imaju niske cjepne obuhvate i gdje se zadnje dvije-tri godine bilježe epidemije ospica

– Uzrok je smanjenje cjepnih obuhvata ispod onih koji su potrebni za održavanje visoke razine kolektivnog imuniteta koji sprečava cirkulaciju virusa u stanovništvu. Naime, ospice se i u Hrvatsku svako malo unesu iz inozemstva. Ove godine smo imali dva pacijenta koji su došli s ospicama koje su „zaradili“ najvjerojatnije na putovanjima u Tanzaniju i na Filipine. Međutim, zbog dobrog kolektivnog imuniteta nije došlo do širenja bolesti –- doznajemo od dr. Bernarda Kaića, epidemiologa i voditelja Odjela za cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. On napominje kako je u nekim zemljama odbijanje cijepljenja uzelo maha u toj mjeri da je dobrim dijelom zaslužno za pad kolektivnog imuniteta i nastanke epidemija. – Kod nas, na sreću, to još nije slučaj, ali bojim se da smo na dobrom putu prema tome – kaže dr. Kaić

Do epidemija ospica, rubele, mumpsa, hripavca... i prijašnjih godina dolazilo je u BiH i u susjednim zemljama, ali nisu se širile na Hrvatsku unatoč vrlo intenzivnim putovanjima, upravo zahvaljujući visokim cjepnim obuhvatima u Hrvatskoj.

Međutim, u nekoliko županija došlo je do blagog pada cjepnih obuhvata s nekim cjepivima u posljednje dvije godine i to već sada predstavlja rizik za nastanak manjih grupiranja bolesti, prije svega ospica u slučaju unosa iz inozemstva. Riječ je o Dubrovačko-neretvanskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Rizik od širenja ospica iz inozemstva u Hrvatsku trenutačno ovisi o tome u koji bi dio Hrvatske bolest bila unesena, u koju dobnu skupinu te bi li se poklopili još neki faktori koji bi pogodovali nastanku epidemije (npr. do epidemije bi kod nas došlo da se zarazi necijepljeno dijete koje pohađa vrtićku skupinu u kojoj je manje od 80% djece cijepljeno protiv ospica; ili da se zarazi osoba koja je okružena necijepljenima zbog načina života – migrirajuće stanovništvo, oni koji odbijaju cijepljenje iz filozofskih razloga; ili da se zarazi osoba koja je hospitalizirana na odjelu gdje se liječe imunokompromitirani bolesnici itd. – pojašnjava dr. Kaić. 

Hrvatska je imala  dvije  epidemije ospica u zadnjih 10 godina. Jedna 2004. godine koja se proširila velikim dijelom po bolnicama i ustanovama za dugotrajni smještaj bolesnika te jedna 2008. godine koja se proširila među romskom djecom iz obitelji migrirajućih Roma. Obje su epidemije unesene iz inozemstva, bile su relativno male i trajale kratko vrijeme, među ostalim zbog protuepidemijskog cijepljenja osjetljivih osoba u kontaktu s bolesnicima. 

>> 'Tko ne cijepi svoje dijete, čini mu loše'

Komentara 6

ME
melanija
19:14 13.05.2014.

opet propaganda i indoktrinacija. ako ne ide drukcije, onda strahom. prijateljev mali od 14 godina popusio hripavac, a cijepljen. kome da se zali za propustenu skolu i pogresno lijecenje tjednima? pa nisu bas svi ljudi budale.

SO
someoneelse1
19:24 13.05.2014.

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/zbog-cjepiva-u-bolnicu-754882 ja vas vecernji naprosto moram podsjetiti na vaše članke, pa ako dopustite na link koji se nalazi na vašoj str. Dakle, tu piše da se cjepivo protiv ospice, zaušnjaka, rubeole ne treba povući jer je jedno od' najkvalitetnijih' cjepiva. To je izjavio dr. Aleraj 2004 godine. Što se u međuvremenu dogodilo,111 ero djece je zaradilo zaušnjake i meningitis, pa se to 'visoko kvalitetno cjepivo' (HZZO priopćio tada) ukinulo! Odluku je donio ministar nakon stručne ocjene HZJZ-a. Toliko o tome!

SO
someoneelse1
19:05 13.05.2014.

Kako onda objašnjavate da oni koji se JESU cjepili protiv mumpsa, rubele i hripavaca, upravo dobili te bolesti? Zar niste objavili vijest da je cjepivo našega imunološkog počastilo 111 djecom upravo zaušnjacima? Zaboravili? E, pamte roditelji vijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije