Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RELIGIJSKA UVJERENJA

Liječnici: Tko je roditeljima dao obrazac kojim odbijaju cijepljenje?

cijepljenje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
09.05.2014.
u 17:13

U formularu koji roditelji donose u rodilište i prije rođenja djeteta stoji da odbijaju cijepljenje jer nisu dobili informacije

“Zbog religijskih uvjerenja odbijamo cijepljenje. Mi, potpisani roditelji, želimo istaknuti da nismo upoznati od strane liječnika o učincima cijepljenja. Temeljem nedobivenih informacija odbijamo cijepljenje. Kako Bog da tako će i biti”, piše u formaliziranoj izjavi koju pojedini roditelji donose u zagrebačka rodilišta!

Nepoznato je tko dijeli taj obrazac, ali činjenica je da se liječnici susreću s roditeljima koji im taj formular donesu i prije rođenja djeteta te bez ikakve komunikacije s njima. Unaprijed potpisuju da nisu dobili informacije i da zato odbijaju cijepljenje! Formulari su to koje je dr. sc. Vanja Slijepčević-Saftić, pedijatrica zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice u tjedan dana dobila u čak četiri primjerka. Takvo ponašanje, a posebice pojava standardiziranih obrazaca, unijeli su dodatni nemir kako među struku tako i među roditelje.

Opasne izmjene

Tim se papirom liječnicima nadalje prijeti materijalnom i kaznenom odgovornošću ne postupe li kako piše, tj. cijepe li dijete kad se rodi. S druge strane, oni imaju obvezu cijepiti djecu i snalaze se od slučaja do slučaja. Dio sadržaja tih obrazaca pedijatrica Slijepčević-Saftić pročitala je na današnjoj javnoj raspravi o obvezi cijepljenja održanoj u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Bio je to najupečatljiviji trenutak rasprave koja je inače započela uvodnim izlaganjima predstavnice Ministarstva zdravlja, pravobraniteljice doc. dr. sc. Ivane Milas-Klarić te ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Tamare Poljičanin. Sve su redom iznosile argumente zašto je eventualna zakonska izmjena o obveznoj imunizaciji djece iznimno osjetljiva i potencijalno opasna.

Ispad epidemiologa

Tako je prikazan i slučaj djevojke koja je teško oboljela od običnog paracetamola koji je uzela virozna. Time se nastojalo ukazati da su nuspojave moguće od svakog lijeka, ali da to ne znači da ih više nećemo uzimati.

Da od cijepljenja treba odustati zbog mogućih nuspojava ne smatra ni dr. Đula Rušinović-Sunara koja je najglasniji borac za ukidanje obveze cijepljenja i uvođenje njegove preporuke. Prisila nije demokratska, istaknula je i danas.

Na to je prilično oštro reagirao epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić prozvavši je da je organiziranjem svojih tribina unijela kaos među roditelje te da je odgovorna za sve to što se danas događa.

Komentara 184

ST
strsljen2013
19:45 09.05.2014.

Hajdemo obrnuti pitanje. Ako necijepljenoj djeci u Nizozemskoj, brane dolaziti u školu. Pa čega se boje ako su djeca u školi cijepljena, onda ne mogu oboliti i zaraziti se od necijepljene.

Avatar Django
Django
21:59 09.05.2014.

Nisu zatucani oni roditelji koji se--b o j e--cijepiti svoju djecu, nego upravo ona neinformirana masa koja o ničemu ne želi razmišljati iz jednostavnog razloga - jer je tako udobnije. Raspitajte se što je to Agenda21, koja predviđa--r e d u k c i j u--svjetskog stanovništva na jednu milijardu. Što mislite, vi neobrazovani, na koji način se to može postići!? A Plan21 (čudne li podudarnosti u imenu) je samo lokalna provedba globalnog plana. Što mislite, vi neobrazovani i lijeni duhom, zašto se uništava Imunološki zavod!? Moja puna podrška roditeljima koji imaju razuma. Smrt fašizmu, sloboda narodu!! (Mislio sam da ovo neću napisati nikad u životu, ali danas taj uzvik ima i te koliko smisla).

NA
Nadalinaaa
18:58 09.05.2014.

Sad više nećemo pričati o nuspojavama cijepljenja, kao što nikada i nismo, nego ćemo pričati o nekome nepoznatome tko je dijelio obrazac. Možemo pričati i obveznom čipiranju koje više nije u sferi teorija zavjere. 10. travnja na HRT-u, u emisijiji “Društvena mreža: znanstveni četvrtak” mlada hrvatska znanstvenica mr. sc. Ivana Gregorić, potvrdila je vijest da je čipiranje novorođenčadi najavljeno za ljeto ove godine! Hoće li nas mjerodavni o tome uopće informirati ili ćemo već početi tražiti onog nekoga koji će dieliti obrasce protiv čipiranja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije