Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija Brend

Odlučuje se o pritvoru uhićenih, brojne istrage protiv Lijanovića

Lijanović
Foto: Zoran Grizelj
1/4
11.09.2014.
u 09:45

U brojnim slučajevima vezanim uz Lijanoviće istrage su u tijeku. Do sada, međutim, nisu osuđeni ni za jedan pojedinačni slučaj. U akcijama su uhićeni i povezani s njihovim tvrtkama

Nakon jučerašnje akcije u kojoj je u BiH zbog sumnje u organizirani kriminal i višemilijunske porezne utaje uhićeno više članova obitelji Ivanković Lijanović te ministar trgovine danas su uhićeni predani Tužiteljstvu BiH te će biti donijeta odluka o određivanju mjera pritvora ili mjera zabrane.

Zbog sumnje da su izravno sudjelovali u poreznoj utaji teškoj više od 5,5 milijuna eura pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, prema nalogu Tužiteljstva BiH, priveli su federalnog dopremijera i ministra poljoprivrede FBiH Jerka Ivanovića-Lijanovića, njegova brata, inače aktualnog državnog zastupnika i predsjednika NS Radom za boljitak, Mladena Ivankovića-Lijanovića te osam drugih članova obitelji Lijanović i njihovih poslovnih suradnika, dok su još tri osobe saslušane. Među onima koje su pripadnici SIPA-e u jutarnjim satima uhitili i federalni je ministar trgovine Milorad Bahilj, koji je prije ove dužnosti bio direktor jednog od poduzeća u vlasništvu Lijanovića.

Obitelj Lijanović posljednja dva desetljeća povezivala se s nizom afera. Od nastanka kompanije u Širokom Brijegu, te brojnih poslijeratnih političkih i gospodarskih projekata. O velikom broj njih godinama je dokumentaciju prikupljalo državno Tužiteljstvo. Lijanovići su na početku bili jedni od onih koji su konvertirali jugodinare pristigle iz Hrvatske u njemačke marke u vrijeme raspada Jugoslavije. Lijanovići su postali glavni opskrbljivači mesom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na čemu je praktično izrastala Mesna industrija. Takva kohabitacija s vlastima Hrvata u BiH i Hrvatskoj potrajala je sve do 1998. godine kada počinje odmak ove obitelji od HDZ-a i stvaranja vlastite Narodne stranke Radom za boljitak pod utjecajem međunarodnih diplomata.

Uslijedio je njihov prvi samostalni ulazak u vlast zajedno sa SDP-ovom koalicijom Alijanse za promjene.

Sudski proces

Slično su ponovili i nakon izbora 2010. godine ponovno sa SDP-om BiH. Na kraju mandata 2002. godine tadašnja Carinska uprava je prijavila da su uvozom mesa i neplaćanjem raznih pristojbi oštetili državu za 48 milijuna maraka, a 2014. godine državno Tužiteljstvo BiH vodi jednu od najopsežnijih istraga nakon Daytona. Nakon velikog sudskog procesa koji je počeo 2005. godine, oslobođeni su optužbi. U međuvremenu se Lijanoviće vezivalo za desetke afera. U pojedinima su čak optuženi, osuđeni, ili su pod istragama članovi njihove stranke. Posljednji slučaj uzimanja mita još uvijek je predmet istraga. Otvoreno se govorilo kako se u slučaju podjele poticaja iz Federalnog ministarstva poljoprivrede uzimao veći iznos, a da su na račun kompanije i stranke Boljitka uplaćivali veći dio iznosa poticaja. A sve to bilo je opet povezano i s podmićivanjem birača na izborima, tvrdili su iz institucija koje su vodile ove slučajeve. U dva slučaja su članovi ove stranke i službeno prijavljeni za kupovinu, odnosno neisplaćivanje mita od birača koji su prevareni. Čak su i fotoreporteri u dva navrata zabilježili i objavili u medijima kako su u mesnici u Mostaru, odnosno trgovini u Širokom Brijegu, prodavači dijelili meso, odnosno majice za one koji su na izborima svoj glas dali Boljitku. Trojica bivših dužnosnika i aktivista Lijanovićeve stranke osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora zbog podmetanja bombe u Zenici pod automobil dvojice zastupnika HDZ-a BiH.

Po podacima koji su dostupni od Uprave za neizravno oporezivanje, poduzeća za koja se isključivo vezuje obitelj Lijanović su bila dužna za PDV, carine i poreze više od 16,8 milijuna maraka.

Propale kompanije

Radi se o kompanijama Mesna industrija Lijanović, te desecima kompanija koje su samo mijenjale nazive, a obveze ostajale na propalim subjektima. To su Farmko, Mi-Mo, Farmer, Duvanjsko Polje, ZD.I. Produkt, Megacom, Alpen mit... Posebno je predmet raznih istraga i javnosti dugo vremena bilo uzimanje kredita od Hypo banke koja im je dodijelila više od 60 milijuna, a vrlo malo od toga su mogli naplatiti stavljajući hipoteke nad nekretninama. Oko toga istragu je vodio posebni tim CSI policije iz Austrije.

>>Poznati mesari i političari uhićeni zbog utaje 5,5 milijuna eura

Komentara 2

KA
Karizma
11:28 11.09.2014.

Strasan je pritisak muslimana na iseljavanje svih nemuslimana iz Bosne.Vrsi se pritisak na sposobne i uspjesne Hrvate da im se unisti biznis i da ne zaposljavaju nikoga jer tad bi Hrvati opstali u Bosni.Muslimani provode plan necivilizacije i nataliteta aa kroz institucije provode afere prema svima koji su uspjesni i nesto rade u Bosni dok oni primaju pomoc od muslimanskih zemalja i samo rađaju djecu i vec sad su apsolutna vecina u Bosni.Ako EU ne prepozna muslimanske ciljeve vrlo brzo ce imati jake ekstremisticke pokrete u Bosni

Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:17 11.09.2014.

Bože moj ako je sve ovo u tekstu točno don Corleone je prema njima sitna riba...Ne treba stati samo na ovome....sve poslovanje pregledati zadnjih 15 godina, pa da se vidi odakle su namaknuli silno bogatstvo, jesu li varali poreznu upravu, koliko su firmi otvorili i zatvorili u kratkom vremenu (porez), koga su sve podmićivali u vrhu BiH da progledaju kroz prste, kakav im je odnos s Hypo bankom (jeli lova vraćena) i ostale nepodopštine........Kada će se tako nešto desiti i u HR ??? Materijala i osoba sa imenom i prezimenom ima poprilično...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije