Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićeni Lijanovići

Poznati mesari i političari uhićeni zbog utaje 5,5 milijuna eura

Lijanović
Foto: Arhiv VL
1/12
10.09.2014.
u 17:50

Porez – Iz Tužiteljstva BiH poručuju da je riječ o jednoj od najvećih akcija sprečavanja poreznih utaja

Zbog sumnje da su izravno sudjelovali u poreznoj utaji teškoj više od 5,5 milijuna eura pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, prema nalogu Tužiteljstva BiH, priveli su federalnog dopremijera i ministra poljoprivrede FBiH Jerka Ivanovića-Lijanovića, njegova brata, inače aktualnog državnog zastupnika i predsjednika NS Radom za boljitak, Mladena Ivankovića-Lijanovića te osam drugih članova obitelji Lijanović i njihovih poslovnih suradnika, dok su još tri osobe saslušane.

Pao i ministar trgovine

Među onima koje su pripadnici SIPA-e u jutarnjim satima uhitili i federalni je ministar trgovine Milorad Bahilj, koji je prije ove dužnosti bio direktor jednog od poduzeća u vlasništvu Lijanovića.

Foto: Zoran Grizelj

Foto: Zoran Grizelj

Iz Tužiteljstva BiH poručuju kako je riječ o jednoj od najvećih poslijeratnih akcija sprečavanja poreznih utaja. Istražne i druge aktivnosti, u sklopu kojih je izvedena i akcija kodnog naziva Meso, traju već više od tri godine, a tijekom njih je podneseno više izvješća o makinacijama tvrtki u vlasništvu obitelji Lijanović.

Porezne utaje počinjene su osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, nakon čega je ostao velik dug za porez.

Kako je objašnjeno na tiskovnoj konferenciji SIPA-e, navedena su se poduzeća bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina. Dio dokumentacije izuzet je i u ranijim pretraživanjima, a iz privatnih i poslovnih objekata obitelji Lijanović i jučer su istražitelji izuzimali određene dokumente.

Obiteljsko carstvo

Uz Jerka i Mladena, osumnjičena su i njihova braća Slavo i Jozo, otac Stipe Lijan, koji je i tvorac poslovnog obiteljskog carstva, te rođaci i suradnici Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Mirjana Šakota, Mirko Galić i spomenuti ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj.

Osim porezne utaje, preko fiktivnih poduzeća osumnjičeni su i za nenamjensku potrošnju poticaja za razvoj proizvodnje i prehrambene poljoprivrede te prodaje otuđenih zaliha federalne Direkcije za robne rezerve. Neizvjesno je hoće li i koliko osumnjičenih biti zadržani u pritvoru.

>> Provodi se istraga protiv tvrtke 'Lijanovići' u BiH

>> I poljoprivrednici iz BiH podnijeli kaznenu prijavu protiv Lijanovića

Komentara 68

SP
Spezispezi
09:17 10.09.2014.

Odoše Mesićevi puleni i financijeri gdje im je mjesto. Konačno !!!

SP
Spezispezi
09:16 10.09.2014.

Nakon ove vijesti na Širokom će biti veće veselje i fešta nego kad je Čilić osvoio US Open.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:25 10.09.2014.

Već je i vrijeme da netko ispita kako su se braća Lijanović obogatila....Nije SIPA išla na uhićenje tek toliko da ih vidi....sigurno ima neke temelje i saznanja za uhićenja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije