Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETI ODNOSI

Odgovor na pritiske: SAD protjerao 35 ruskih diplomata i zatvorio dvije ruske zgrade

Obama, Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.12.2016.
u 22:24

Iz Moskve je poručeno kako će Rusija uzvratiti istom mjerom.

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama donio je danas odluku o protjerivanju 35 ruskih obavještajaca-diplomata iz SAD-a i uvođenju dodatnih sankcija protiv Rusije kao znak odmazde za ono što CIA i druge američke sigurnosne službe vide kao hakiranje članova stožera demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton uoči izbora na kojima je pobijedio Donald Trump

Prozvanih 35 ruskih diplomata ima 72 sata da napuste SAD s obrazloženjem da su se bavili obavještajnom aktivnošću koja nije u skladu s njihovim diplomatskim statusom. Dodatne sankcije koje su javno objavljene, a navodno pored njih postoje i mjere koje su zaštićene oznakom tajnosti, tiču se dviju ruskih tajnih službi, FSB-a i GRU-a te pojedinaca za koje SAD vjeruju da su radili kao hakeri u službi ruske vojne tajne službe GRU. Sveukupno, paket sankcija protiv Rusije koji je objavio predsjednik Obama predstavlja dosad najoštriju odmazdu SAD-a za hakerske napade doživljene kao pokušaj narušavanja američke nacionalne sigurnosti. 

Američki State Department je objavio da je zatvorio i dvije ruske zgrade u Marylandu i u New Yorku, koje Rusi navodno koriste za obavještajni rad.

Na temelju izvješća CIA-e, Obamina administracija vjeruje da je Rusija, pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina, organizirala hakerske napade na dužnosnike Demokratske stranke u SAD-u kako bi se domogla informacija koje bi diskreditirale Hillary Clinton i pomogle Trumpu da pobijedi na izborima. 

- Osim što ćemo držati Rusiju odgovornom za ono što je učinila, SAD i naši prijatelji diljem svijeta trebali bi surađivati u oponiranju naporima Rusije da podriva ustaljene međunarodne norme ponašanja i utječe na demokratsku vladavinu - poručio je predsjednik Obama. 

No, problem predstavlja činjenica da novoizabrani predsjednik Donald Trump, koji preuzima dužnost 20. siječnja, nije toliko uvjeren u dokaze koje je prikupila CIA. Trump pokazuje sklonost da, čim preuzme vlast, ignorira čitav skandal s navodnim uplitanjem Rusije u američke izbore na kojima je odnio pobjedu. 

- Smatram da bismo trebali jednostavno nastaviti sa svojim životima - rekao je Trump u srijedu navečer, prije objave Obaminih sankcija.

- Smatram da su kompjuteri znatno zakomplicirali živote ljudi. Kompjutersko doba dovelo je do toga da nitko ne zna što se točno događa. Imamo brzinu, imamo niz drugih stvari, ali nisam siguran da imamo sigurnost kakvu trebamo - dodao je Trump. Nejasno je hoće li Trump poništiti Obamine mjere protiv Rusije, no ruska agencija RIA citirala je neimenovane izvore iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova koji vjeruju da će se upravo to dogoditi. 

Uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije zagovarao je i John McCain, republikanski senator i bivši protukandidat Baracka Obame na izborima 2008. godine.

- Onaj tko je u stanju promijeniti rezultate izbora podriva same temelje demokracije. Ono što su (Rusi, op.a.) učinili je krajnje ozbiljno. Svi znaju da su oni to učinili. Pitanje je je li taj čin utjecao na rezultat izbora ili nije, a ja ne vjerujem da jest, no to je krajnje ozbiljna stvar - poručio je McCain iz Litve, prve postaje turneje na kojoj on i još dvojica američkih senatora planiraju posjetiti i Ukrajinu, Gruziju i Crnu Goru. Po McCainu, Amerika se mora “pobrinuti da Putin shvati da ćemo u budućnosti odgovoriti na ovakve njegove postupke”.

Drugi republikanski senator Lindsey Graham, koji se nalazi na istoj turneji po istočnoj Europi, smatra da predsjednik Obama nije trebao donositi odluku o sankcijama protiv Rusije u posljednjim danima svog mandata, već da je to trebao prepustiti novoj vlasti. Ali Graham jest za to da Amerika kazni Rusiju.

- Moramo udariti Rusiji na održiv način. Ako Obama pokuša učiniti nešto što nije održivo, poslao bi pogrešan signal. Ja bih udario na njihov energetski sektor, imenovao bih Putina i njegov krug najbližih suradnika, uveo sankcije koje se tiču njihova novca i njihovih putovanja. Putin će se promijeniti jedino ako osobno osjeti bol. Ali više bih volio da to obavi novi predsjednik i novi Kongres - rekao je Graham.

Upitan da to komentira, sve što je izabrani predsjednik Donald Trump imao za reći novinarima (osim tvrdnje da su kompjuteri zakomplicirali živote) bilo je podsjećanje na to da je Lindsey Graham bio jedan od Trumpovih portukandidata u predizborima unutar Republikanske stranke.

Na najavu da će Obama donijeti odluku o novim sankcijama, iz Moskve je poručeno kako će Rusija uzvratiti istom mjerom. Ruske vlasti negiraju da su imale ikakve veze s hakerskim napadima na dužnosnike Demokratske stranke u SAD-u. 

- Da budem iskrena, već smo umorni od laži o ‘ruskim hakerima’ koje se u SAD-u serviraju sa samog vrha - rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova. 

>> Rusija: SAD-ov potez je neprijateljski! Obama minira Trumpovu administraciju

Komentara 36

FJ
fjdanm
21:38 29.12.2016.

Obama se ne može pomiriti s porazom i ne da Trumpu da dođe na vlast.

Avatar Kupus Dei
Kupus Dei
22:13 29.12.2016.

Muči ih curenje podataka, a ne muči ih sadržaj tih podataka? Halo, kako je moguće da kandidata za predsjednicu novčano podupiru isti koji podupiru i ISIL?

SD
sdpesticid
21:30 29.12.2016.

što treba obami sada ovo na samom odlasku s predsjedničkog položaja ? ostavlja trumpu pogoršane odnose s rusijom ili kani ostati predsjednik nekim čudom ? hm, ostaje i pitanje što su to rusi radili u svezi ''pritisaka'' na usa diplomate da bi došlo do ovoga jer nema njihovih izjava, aj ga znaj što se kuhalo i skuhalo bez pravih informacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije