Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH

Dodik prijeti novim referendumom, Inzko mogućim smjenama

Milorad Dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
04.12.2015.
u 15:56

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je zaprijetio raspisivanjem referenduma u tom entitetu i to već u ožujku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je zaprijetio raspisivanjem referenduma u tom entitetu i to već u ožujku, a to bi izjašnjavanje trebalo dovesti u pitanje odluke koje donosi Ustavni sud Bosne i Hercegovine i koje su konačne i obvezujuće za sve.

Istodobno, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko kazao je da bi to moglo dovesti do posezanja na ovlastima koje ima i odluke o smjenama izabranih dužnosnika.

Najavljen referendum o entitetskom prazniku u RS

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako ne odustaje od ranije izjave da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH, koji je ocijenio kako je 9. siječnja koji se do sada proslavljao kao dan RS neustavan i da u razdoblju od šest mjeseci mora biti utvrđen novi datum koji bi bio prihvatljiv za sve narode koji žive u RS.

Ustavni je sud utvrdio kako 9. siječnja kao dan RS krši europsku konvenciju o zabrani diskriminacije, a taj je pravorijek donesen na temelju mišljenja Venecijanske komisije Vijeća Europe koja je konstatirala da taj datum podsjeća na razdoblje s početka 1992. godine kada su bosanski Srbi jednostrano najavili otcjepljenje od BiH, što je bio uvod u rat i masovne progone Hrvata i Bošnjaka s teritorija današnje RS.

Svi istaknutiji dužnosnici bosanskih Srba odluku Ustavnog suda BiH su odbacili ocijenivši je političkom, a Dodik je najavio kako će se o svemu idućeg tjedna očitovati parlament RS od kojeg očekuje donošenje odluke o raspisivanju referenduma o 9. siječnju kao entitetskom prazniku odnosno o odluci Ustavnog suda kojom je on osporen. "Referendum će se održati najvjerojatnije u ožujku", kazao je Dodik.

Potvrdio je i kako je tim stručnjaka počeo raditi na prijedlogu novog zakona o Ustavnom sudu BiH po kojemu u Ustavnom sudu, uz šest domaćih sudaca, više ne bi bila i tri strana suca te bi se istodobno uspostavio mehanizam po kojemu sud ne bi mogao donijeti niti jednu odluku bez sudjelovanja nekog od sudaca iz svakog od tri konstitutivna naroda odnosno dva entiteta. Takav mehanizam "paritetnog" odlučivanja postoji, primjerice, u parlamentu i Vijeću ministara BiH.

Prijedlog zakona mogao bi se naći pred Zastupničkim domom parlamenta BiH već na prvoj narednoj sjednici zakazanoj za 10. prosinca, a Dodik je ranije naznačio kako za prijedlog nastoji dobiti potporu HDZ BiH, koji je također za to da se iz sastava Ustavnog suda eliminiraju strani suci.
Iz Stranke demokratske akcije (SDA) u međuvremenu je najavljeno kako oni takve izmjene neće podržati jer drže da je u postojećoj situaciji bitno zadržati strane suce koji mogu biti potpuno nepristrani o odlučivanju o osjetljivim pitanjima.

Inzko: referendum o pravosudnim tijelima suprotan Daytonu

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) ranije ovog tjedna upozorio je vlasti u RS da ne posežu za referendumom koji bi doveo u pitanje rad pravosudnih tijela na državnoj razini jer bi to predstavljalo "fundamentalno kršenje Daytonskog sporazuma".
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko nakon toga je u intervjuu za komercijalnu sarajevsku televiziju TV 1 izrijekom potvrdio kako je u slučaju raspisivanja referenduma spreman posegnuti za širokim ovlastima koje ima i koje uključuju mogućnost smjene izabranih dužnosnika i nametanja odluka. "Možemo reagirati ako se dogodi referendum ili ako se odluka (Ustavnog suda) loše provede", kazao je Inzko.

Komentara 15

Avatar Turci Su Velika Govna
Turci Su Velika Govna
16:18 04.12.2015.

Referendum i za treći entitet.

TO
tosa1
17:15 04.12.2015.

samo referendum sto dalje od ove bagre u SA

TI
Tixon
23:51 04.12.2015.

Hrvati imaju pravo da se odreknu svog dela BiH,ali nemaju pravo da to traže od Srba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije