Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravno-politički cirkus

Janša se nada da će sud poništiti i aferu Patria

Janez Janša
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
27.11.2014.
u 23:23

Tijesna odluka - Od devet ustavnih sudaca pet ih je glasalo u Janšinu korist

Bivši slovenski premijer, koji služi dvogodišnju kaznu zatvora za korupciju u aferi Patria, i dalje je glavna politička tema u Sloveniji jer ga je Ustavni sud praktično vratio u parlament, a sad se u taj sud Janša uzda i kad je riječ o presudi u slučaju Patria.

K svemu, njegova Slovenska demokratska stranka predlaže ga za člana parlamentarne komisije za nadzor obavještajnih i sigurnosnih službi! Potkraj prošlog tjedna slovenski je Ustavni sud privremeno suspendirao odluku slovenskog parlamenta prema kojoj Janezu Janši prestaje mandat jer je po zakonu o zastupnicima jedan od razloga prestanka mandata i ako je netko pravomoćno osuđen na kaznu dulju od šest mjeseci.

I za aferu Patria

Ustavni sud odlučio je da do daljnjega Janša može biti zastupnik u Državnom zboru, ali tu se podijelio i odluka u korist Janše donesena je tijesnom većinom pet prema četiri. Mnogi su se pravni stručnjaci čudili nad tom odlukom Ustavnog suda pitajući se znači li to da će se ubuduće zatvor moći izbjeći uz pomoć parlamentarnog mandata.

Janša je danas podnio novu ustavnu tužbu kojom kani srušiti i pravomoćnu presudu za aferu Patria. U međuvremenu je politička scena još jednom užarena zbog njega jer ga uprava zatvora nije pustila na sjednicu Državnog zbora.

Nije u radnom odnosu

Zato su njegovi politički kolege prosvjedovali jer uprava zatvora sprečava Janšu u obavljanju dužnosti, da time šikanira i omalovažava zastupničku dužnost, a onda su zastupnici SDS-a tražili prekid sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

U tom trenutku su članovi tog odbora s predstavnikom Palestine i izraelskim veleposlanikom razgovarali iza zatvorenih vrata o priznanju Palestine. Predsjednik Državnog zbora Milan Brglez iz stranke premijera Mire Cerara (SMC) kritizirao je SDS, rekavši kako se time pokazuje nekultura i umanjuje vjerodostojnost države. Oglasila se i uprava za zatvorski sustav, kažu da za svaki odlazak u parlament Janša mora reći kad i zašto ide jer tu nije riječ o radnom odnosu.

>>Janezu Janši potvrđena kazna u aferi Patria

>>Janša sve bliže odlasku u zatvor: Nikoga neću ništa moliti

Komentara 1

Avatar Lepko_Janez
Lepko_Janez
08:54 28.11.2014.

U SSloveniji ništa novog ..ali ima nade čak i za njih ....Gazda Todorić uvesti će već reda!!!!!Hihihihihihihihihihihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije