Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA IZ SRBIJE

Dačić ljut nakon Junckerova pisma: 'To više neće moći tako. Kao da su lame s Tibeta'

01.09.2016.
u 07:40

"Nismo vas pitali za mir u svijetu nego za antisrpsku politiku jedne vaše članice, koja ugrožava mir i stabilnost u regionu"

Europska unija nastavlja držati glavu u pijesku, a odgovor predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je ukazao na antisrpsku politiku u Hrvatskoj i u regiji, promašena je tema, ocijenio je u srijedu kasno navečer srbijanski ministar vanjskh poslova Ivica Dačić nakon što je objavljen Junckerov odgovor Vučiću.

"Juncker nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje koje je Vučić istaknuo, nije komentirao rehabilitiranje fašističkog ustaškog režima NDH, ni oslobađanje ratnih zločinaca iz posljednjeg rata, ni podizanje spomenika ustaškom teroristi (Miri) Barešiću, ni na vrijeđanje srpske države. Nije nam čak rekao ni što mi nismo učinili. Ja sam to već unaprijed najavio da se Europska unija pravi gluhonijemom kad je antisrpska politika u pitanju. Ali zato je uvijek spremna za prodike Srbiji kad joj se nešto u Srbiji ne svidi", istaknuo je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj u srijedu kasno navečer medijima.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić uputio je 1. kolovoza visokim dužnosnicima EU-a pismo kojim je ukazao na nepovoljnu situaciju u regiji, te ocijenio da se u Hrvatskoj vodi "ogoljena antisrpska politika koju Srbija ničim nije isprovocirala" već je prosvjednim notama samo naglasila svoje nesuglasje s potezima u slučaju Stepinac, Glavaš i Barišić, te ukazala de ne prihvaća naslijeđe nacizma i podržavanja terorizma.  

U pismu početkom kolovoza visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, povjereniku za proširenje i susjedsku politiku Johannesu Hahnu, te predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shultzu, Vučić je zatražio da kažu je li Srbija učinila nešto pogrešno u kontekstu posljednjih događaja u Hrvatskoj, među kojima je istaknuo ukidanje presuda Branimiru Glavašu i Alojziju Stepincu, te otkrivanje spomenika Miri Barišiću, pravomoćno osuđenom za terorizam i ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića 70-ih godina prošlog stojeća.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odgovorio je u srijedu na Vučićevo pismo, istaknuvši da su dobrosusjedski odnosi, regionalna suradnja i pomirenje temeljna načela koja trebaju poštivati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati te zemlje članice EU-a.

Juncker je naglasio da se Komisija "unutar svojih ovlasti uvijek snažno zauzimala kako bi se osiguralo poštivanje žrtava i sjećanje na ratne zločine u Europi. Europsko zakonodavstvo kriminalizira zločine iz mržnje na temelju nacionalnog podrijetla te poticanje na nasilje ili mržnju", te ukazao kako su "prema europskom zakonodavstvu, članice EU-a obvezne osigurati kažnjivost tih zločina, a od aspiranata za članstvo u EU-u očekuje se da se usklade s tim zakonima".

Dačić na Junckerov odgovor srbijanskom premijeru uzvraća ljutitim tonom i porukom kako to "više neće moći tako".

"To više neće moći tako. Nismo vas pitali za mir u svijetu nego za antisrpsku politiku jedne vaše članice, koja ugrožava mir i stabilnost u regionu", naglasio je Dačić.

Dodajući kako ništa nije očekivao, pa nije ni razočaran, Dačić u pisanoj izjavi navodi da "danas čak ni djeca bajkama ne vjeruju" i, aludirajući na izjavu vođe SDP-a Zorana Milanovića da je Srbija "šaka jada", zamjera dužnosnicima EU-a da im reakcije nisu jasne i konkretne.

"Kao što sam jučer najavio, kao da su lame s Tibeta, tako se i EU filozofski izjašnjava o 'šaka jada' problemu – antisrpskoj politici. Promašili su temu", konstatirao je srbijanski šef diplomacije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić.

>> Dačić: Hrvati nas napadaju, a diplomati EU govore filozofski kao da su na Tibetu!

Komentara 50

PL
@ploto@
08:15 01.09.2016.

Ovo je dobro da se vidi sa kim smo živjeli u istoj državi.Četnici im na vlasti,a oni bi kao dijelili lekcije članici EU.Malo ste prerano graknuli jer dug je put.Ako nastave provocirati,RH treba povući veleposlanika iz Srbije dok dečki nene ohlade usijane glave.

Avatar FalusBonus
FalusBonus
08:13 01.09.2016.

Od svih nacionalnih manjina koje žive u RH, česi, slovaci, mađari, talijani, slovenci, nijemci, srbi i cigani, nikome u RH ništa ne smeta, samo dačića, vučića i dodiga peče Hrvatska. Ajde vi čedeki gledajte malo više u svoje dvorište i brinite svoje brige

SN
snajper
08:16 01.09.2016.

Glupsoni stvarno razmisljaju na isti nacin. Pa zar srbalji misle da su ostale drzave toliko glupe da nevide srpsku igru. Uvijek ista i apsolutno predvidljiva. Dodig sa vucicem dogovorio referendum da bi ga kasnije vucic smirivao da ispadne mirotvorac. Samoo sto je vucic naivac jer ako se zakotrlja ratna masinerija i jrene srbi ce saptom pasti za dan dva tako da vam putin nece moc pimoci ni sa vetom ni prijetnjom a zapad ceka priliku da putina udari po prstima a to bi moglo bit bas kod srba. Vucic si umislja da je europa silno zeljna srba u EU. Cekaj pred kraj razgovora gurat ce vas od sebe ko turke danas. Vi znate mehanizam EU i znate da vas i sama hrvatska moze blokirat zato cete stalno cvrcat kako bi hrvate ocrnili kako vas eto mrze pa vas napadaju , nemoste disat koliko vas pritiscu. Dobro milanovic rece. Netko je prosavsi kroz srbiju napisao roman JADNICI. Srpska posla. Cekaj dok unija stise da nadete ubjicu Dindica cvrcat cete ko damjanov zelenko jer puno je ubojica u pitanju a visice i jedan premijer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije