Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva žrtva

Islandski premijer umiješan u aferu Panama papers podnio ostavku

Sigmundur David Gunnlaugsson
Foto: Reuters/PIXSELL
05.04.2016.
u 18:13

Gunnlaugsson je jutros rekao da je spreman raspustiti parlament i pozvati na prijevremene izbore "ako parlamentarni zastupnici iz Stranke neovisnosti procijene da više nije u stanju voditi vladu"

Islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson, umiješan u aferu "Panama papers", danas je podnio ostavku i tako postao prva žrtva te afere.

Gunnlaugsson je ranije danas od predsjednika države pristanak za raspuštanje parlamenta, no Olafur Ragnar Grimsson je to odbio. Grimsson, koji je upravo doputovao iz privatnog posjeta Sjedinjenim Državama, objasnio je da se najprije želi konzultirati s članovima Stranke neovisnosti, koji su saveznici premijera i njegove Napredne stranke, prije nego što iznese svoje stajalište.

– Odbio sam potpisati bilo kakvu izjavu o raspuštanju parlamenta te premijeru kazao kako se s time ne mogu složiti prije nego što razgovaram s dužnosnicima iz drugih stranaka kako bih saznao njihova stajališta – rekao je u programu islandske televizije. 

Gunnlaugsson je jutros rekao da je spreman raspustiti parlament i pozvati na prijevremene izbore "ako parlamentarni zastupnici iz Stranke neovisnosti procijene da više nije u stanju voditi vladu". 

Lijeva oporba traži njegovo smjenjivanje s funkcije, no među članovima Stranke neovisnosti stajališta su podijeljena. Stranka je, čini se, manje sklona raspuštanju parlamenta od njezina predsjednika i ministra financija Bjarnija Benediktssona, također umiješanog u "Panama Papers". 

Po pisanju lista Morgunbladid ni tijela Napredne stranke ni Stranke neovisnosti nisu znale za premijerovu nakanu da od predsjednika zatraži pristanak za raspuštanje parlamenta. 

– Nije konzultirao čak ni članove svojeg kluba zastupnika prije nego što je donio odluku. To je u potpunosti neodgovorno – rekao je za list zastupnik Thor Thordarson iz Stranke neovisnosti.

>> Severinin bivši partner i osnivač Idola na popisu osoba povezanih s offshore kompanijama!

>> Panama Papers: U poreznom raju do sada otkrivena i 74 Slovenca

Komentara 24

NO
No1
18:32 05.04.2016.

Sve je to bez veze... kod nas bi nakon otkrivanja afere jos dobio promaknuce zbog iznimne sposobnosti i snalažljivosti. Ako ne bi dobio mjesto premijera, onda barem ministra financija.

DU
Deleted user
18:41 05.04.2016.

Kod nas bi u Hrvatskoj ljevi i desno orijentirani umjesto da traze ostavku jedni drugima vratove rezali dokazivajuci ciji su lopovi bolji oni iz SDP-a ili HDZ-a......

Avatar superhik74
superhik74
18:47 05.04.2016.

Sitna riba s Islanda. VL jos nije poceo pisati o tome da je recimo Rothschild imao 378 off shore racuna koji su procurili iz Paname, zatim ostali Britanski kapitalci kao Coutts, HSBC itd. itd. Sada treba "stoku sitnog zuba" zabaviti s marginalcima dok se kapitalci pokusavaju izgubiti u guzvi, vicuci "Drzi te lopova."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije