Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predviđanje ruskog znanstvenika

Sljedeće godine Zemlja bi mogla ući u malo ledeno doba!

Antarktika
Foto: Big Pictures/Pixsell
22.09.2014.
u 09:08

"Političari, poduzetnici i lideri moraju napraviti točne izračune utjecaja zahlađenja na industriju, poljoprivredu, razvoj i uvjete života", rekao je Abdussamatov

Svijet će se uskoro suočiti s malim ledenim dobom, a ne globalnim zatopljenjem, tvrdi ruski znanstvenik Habibullo Abdussamatov, a vijest prenosi RIA Novosti

"Posljednjih 17 godina temperature na globalnoj razini nisu rasle nego su se stabilizirale. Snaga sunčeva zračenja konstantno slabi od 1990. pa od tada sunce ne zagrijava Zemlju kao u prošlosti", rekao je Habibullo Abdussmatov, astrofizičar i šef odjela istraživanja svemira Zvjedarnice Pulkovo u St. Petersburgu.

Naš bi planet, prema tumačenju Abdussamatova, u 'malo ledeno doba' trebao ući početkom iduće godine. Temperature bi na globalnoj razini trebale pasti za oko 1 do 1.5 stupnja Celzijusa. 

Abdussamatov vjeruje kako će faza zahlađenja trajati od 45 do 65 godina, nakon čega će svijet ući u još jedan ciklus zagrijavanja. Svijet se za tako nešto mora pripremiti.

"Političari, poduzetnici i lideri moraju napraviti točne izračune utjecaja zahlađenja na industriju, poljoprivredu, razvoj i uvjete života", rekao je Abdussamatov.

S tom teorijom slaže se i akademik Vladimir Paar koji je ove godine za Večernji list izjavio da zadnjih 16 godina koncentracija ugljikovog dioksida u atmosferi raste brže nego ikada, no, suprotno očekivanjima, u istom periodu ne raste i globalna temperatura.Temperatura nakon 2000. godine blago pada. Znanstvenici još uvijek ne znaju što je uzrok ovoj pojavi, a ne mogu sa sigurnošću ni tvrditi kakve bi sve mogle biti posljedice ovog fenomena.

>> U ovom nam stoljeću ne prijeti ledeno doba, ali...

>> Događat će nam se mala ledena doba i mala globalna zagrijavanja

Komentara 17

SA
sasoon
10:12 22.09.2014.

Postoji velika šansa da dođe do zahlađenja. Trenutni sunčev ciklus br. 24 koji je sada na maksimumu je najmanji u zadnjih 200 godina (skoro duplo manji nego prethodni br. 23), a slijedeći će biti još manji. Temperatura na zemlji jako korelira sa sunčevom aktivnosti. Prethodna dva perioda (u 17. i 19. stoljeću) u kojima je sunce bilo više desetljeća u niskoj aktivnosti, su bila "mala ledena doba". Tada su rijeke u Europi zimi bile zaleđene, usjevi su propadali, čak je 1658 Švedska vojska marširala preko zaleđenog mora u Dansku i napala Kopenhagen(!)

RA
Rangostar
11:08 22.09.2014.

Šta će biti sa mirovinama ? Zaledjene ??

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
21:44 22.09.2014.

za onoga tko živi na Mediteranu je bolje ledeno doba, nego razdoblja od 40 stupnjeva ljeti i dosadnih tropskih kiša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije