Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kapitulacija Syrize?

Atena poklekla, ali za Berlin to još nije dovoljno

Varoufakis i Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
19.02.2015.
u 21:02

Čim su neki komentatori pohrlili zaključiti da je Syriza kapitulirala, iz Berlina se začuo glasni “nein”: zahtjev za produljenjem koji je poslala Atena nije dovoljno dobar

Novi sastanak Eurogrupe sazvan je za sutra nakon što je grčka vlada, sastavljena uglavnom od radikalnih ljevičara iz stranke Syriza, danas poklekla pred ultimatumom eurozone i poslala zahtjev za produljenjem postojećeg programa pomoći, unatoč tome što ga smatra lošim.

Ali čim su neki komentatori pohrlili zaključiti da je Syriza kapitulirala, iz Berlina se začuo glasni “nein”: zahtjev za produljenjem koji je poslala Atena nije dovoljno dobar. Grčka drama se tako nastavlja i sutra, kad se na sastanku Eurogrupe ipak očekuje da Syriza kapitulira pod snažnim pritiskom Njemačke i njezinih istomišljenika u eurozoni. No, ne bude li dogovora, to bi Grčku moglo približiti izlasku iz eurozone, što je scenarij koji od jučer zagovara i bivši francuski predsjednik Valéry Giscard d’Estaing. U razgovoru za pariški Les Echos izjavio je da bi najbolje rješenje bilo “prijateljski izlazak” Grčke iz eurozone.

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis zatražio je jučer produljenje programa pomoći za dodatnih šest mjeseci i naglasio da prihvaća daljnji nadzor institucija koje su dosad bile nazivane Trojkom. “Slažemo se s nadzorom u okviru EU i ECB-a te, u istom duhu, MMF-a tijekom trajanja produljenog sporazuma”, napisao je Varoufakis, iako su i on i premijer Alexis Tsipras tvrdili da je Trojka mrtva (Trojku čine upravo EU, ECB i MMF). Ideja produljena programa, koji formalno istječe 28. veljače, je da u sljedećih šest mjeseci grčka vlada i Eurogrupa ispregovaraju novi program pomoći Grčkoj koji bi bio fleksibilniji i manje rigorozan po pitanju mjera štednje.

– Pismo poslano iz Atene nije prijedlog koji vodi suštinskom rješenju. Prijedlog zapravo ide u smjeru financijske premosnice, bez ispunjavanja zahtjeva iz programa. Pismo ne ispunjava kriterije koji su dogovoreni na sastanku Eurogrupe u ponedjeljak – rekao je Martin Jäger, glasnogovornik njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea.

>> Grci predlažu program koji je Eurogrupa već jednom odbila

Komentara 28

Avatar eli974
eli974
22:01 19.02.2015.

jedno je u predizbornoj kampanji obećavati nemoguće ali za uho lijepe stvari ali u stvarnosti udaris u zid istine!

Avatar WindFucker
WindFucker
21:56 19.02.2015.

Pun mi je kufer Grčke i njihovih dugova. Zamrznuti im sve, pa nek' se prime posla i počnu vraćati dugove

DU
Deleted user
22:02 19.02.2015.

Da li ćemo opet vidjeti demonstracije u Ateni,s natpisima : Gute Nacht,Merkel ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije