Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EDI Rama:

'Albanci na jugu Srbije imaju manje prava od Srba na Kosovu'

Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.11.2014.
u 21:00

Albanija neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području

Drugog dana posjeta Srbiji, albanski premijer Edi Rama je, unatoč potihim prosvjedima službenog Beograda, na jugu Srbije uz samu granicu s Kosovom posjetio Preševo i Preševsku dolinu u kojoj Albanci čine 100-postotnu većinu i već sve glasnije govore da razmišljaju o pripajanju Kosovu. U Preševu je Rama dočekan veleplakatima s likom albanskog premijera i uz pozdrav “Dobro došao, premijeru”. U središtu Preševa, ispred Doma kulture, dočekali su ga narodnim pjesmama, ovacijama i pljeskom “nekoliko tisuća Albanaca”, a reporter beogradskog Blica zamijetio je da su djeci u prvim redovima podijeljene zastave s grbom Albanije.

Srpski mediji podsjećaju kako je prvi dan njegova boravka u Beogradu “protekao uz oštre tonove i ocjenu da je provocirao Srbiju govoreći o neovisnom Kosovu i Preševu kao mostu između dvije države”.

Za posjeta općinskoj skupštini Preševa Rama je proglašen počasnim građaninom, a potom je razgovarao s domaćinima i tamošnjim poduzetnicima o mogućnostima suradnje s Albanijom.

Kosovski premijer Hashim Thaçi ocjenjuje da je Ramin posjet “povijesni”, a Srbiji korak prema poboljšanju odnosa između dvije zemlje.

Težak, ali razborit susret

Rama je izjavio kako je “jučerašnji sastanak s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu bio težak, ali vrlo razborit” jer su, kako je istaknuo, “jedan prema drugom bili iskreni i izravni”, a za vojvođansku TV rekao je da se unatoč tenzijama “u Beogradu osjeća odlično”.

Njemu ne bi smetalo kada bi Vučić u Tirani iznio stav Beograda o Kosovu.

– Ja bih se osjećao opušteno jer gost ima slobodu reći što god želi – rekao je Rama. U Preševu je pred nekoliko tisuća Albanaca izjavio kako Albanci koji žive u općinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/PIXSELL

– Albanija će podržati da pitanje rješavanja problema u Preševskoj dolini bude suštinsko na putu približavanja Srbije prema EU i neće dopustiti asimilaciju Albanaca na tom području – rekao je Rama pred oduševljenim Albancima.

Uskoro opet u Beogradu

S druge strane, Vučić još ne može doći k sebi i kaže kako je Srbija u razgovorima s predsjednikom albanske vlade “pokazala istinsko gostoprimstvo i na unaprijed pripremljeni scenarij reagirala suzdržano, ponosno i primjereno”. Odbacio je kritike da je trebao drukčije postupiti.

– Ako netko misli da bi ozbiljna politika bila da sam jučer uzeo motku ili udario Ramu, to nije ozbiljna politika – odgovorio im je srpski premijer dodajući kako će Rama doći u Beograd u prosincu na kinesko-regionalni summit. Zaključio je kako priče “o velikoj Albaniji nisu samo naš košmar, već i nečiji snovi, pusti snovi”.

>> Vučića isprovocirao albanski premijer: Nikome ne dozvoljavam da ponižava Srbiju

>> Srpski predsjednik Tomislav Nikolić odbio se sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom

Komentara 21

Avatar Šljivovica
Šljivovica
18:06 11.11.2014.

i Hrvati u Hrvatskoj imaju manja prava od Srba u Hrvatskoj, a srbi se jos bune i hoce jos veca prava.

MJ
mjur
09:40 12.11.2014.

Rama je potpuno u pravu, jedino nikako da objasni kakova su prava u Albaniji Srba, Grka, Makedonaca, Hrvata, Crnogoraca. Nikakva jer ne postoje, nasilno su im promejnjena imena i prezimena, potpuna asimilacija, svi su postali ALJBANCI

Avatar navijač
navijač
23:40 11.11.2014.

Mogu Srbi pričati šta hoće ali Kosovo je nezavisna država bolje da se zamisle nad ovim općinama koje se takođe žele odcijepiti. Isto im se sprema i u Vojvodini koja se vraća u Mađarsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije