Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROZOV

Suvišan sukob Vlada - Crkva

VL
Autor
Stojan De Prato
07.07.2008.
u 19:00

Sukob Vlade i Kaptola oko istospolnih bračnih zajednica i njihova prava da posvajaju djecu uopće nije morao izbiti. Naime, iako Europska komisija godinu za godinom u svojim izvještajima o napretku Hrvatske upozorava na nužnost donošenja i dosljedne provedbe zakona kojima bi se suprotstavilo svakome obliku diskriminacije, riječ je o pozivu na usvajanje europskih standarda. A nijedan propis Europske unije ne obvezuje ni na uvođenje istospolnih brakova ni na davanje prava homoseksualcima da posvajaju djecu!

Vrijedeći propisi EU zabranjuju, izvan radnoga mjesta, samo spolnu, rasnu i etničku diskriminaciju; tek bi nova direktiva, koju je protekloga tjedna predložila Europska komisija, trebala zajamčiti da svi, bez obzira na spol, dob, vjeru ili uvjerenje, etničko podrijetlo, spolno usmjerenje ili invalidnost, imaju jednaka prava i na radnome mjestu, i prilikom korištenja društvene pomoći, zdravstvene skrbi, obrazovanja, kao i  pristupa komercijalno dostupnoj robi i uslugama, uključujući stanovanje.

Nova bi direktiva trebala odgovoriti na zabrinutost europskih građana koju je pokazalo nedavno Eurobarometrovo istraživanje. Naime, 48 posto ispitanika u EU smatra da se na borbi protiv diskriminacije ne čini dovoljno; njih je 15 posto u protekloj godini i samo je bilo na neki način diskriminirano, a trećina ih je svjedočila diskriminaciji. Da se u EU i dalje naveliko diskriminira prema spolu misli 51 posto ispitanika, dok ih 45 posto drži da je raširena diskriminacija invalida, a po 42 posto prema dobi i vjeri.

– Diskriminacija na tim osnovama jednako je neprihvatljiva na radnome mjestu, kao i drugdje u životu. No, bilo bi nerazmjerno podvrgavati pojedince koji posve privatno djeluju svim obvezama iz ovoga nacrta direktive – objasnio je EK-ov glasnogovornik.

Nova direktiva neće zadirati u obiteljske i bračne odnose, reproduktivna prava, posvajanje djece, niti u nacionalne propise o crkvama i vjerskim organizacijama. To ostaje u isključivoj mjerodavnosti zemalja članica “kako bi se poštovale nacionalne tradicije i raznolikosti europskih društava”.

Dakle, iako neke zemlje članice EU dopuštaju sklapanje istospolnih brakova i ne zabranjuju homoseksualnim parovima posvajati djecu, europski propisi Hrvatsku na takvo što neće obvezivati; ta pitanja ostaju u isključivoj mjerodavnosti Sabora.

U postojeću pozitivnu diskriminaciju, poput popusta starijim građanima na cijene prijevoza, kao i u zdravstveno utemeljenu dobnu diskriminaciju za pristup pojedinoj robi ili uslugama – poput zabrane prodaje alkohola maloljetnicima – nova direktiva također neće zadirati.

U direktivi se ne govori o mjesnoj ili o područnoj diskriminaciji, pod kakvu bi se možda mogla svesti odluka da se rebalansom državnoga proračuna pulskoj bolnici dotok novca smanji za više od sedam milijuna kuna, usprkos ukupnome povećanju proračunskih prihoda za dvije i pol milijarde.

Predsjednik Odbora regija EU Luc Van den Brande, koji danas završava posjet Hrvatskoj, dopisnicima je u Bruxellesu uoči polaska u Zagreb naglasio da se Hrvatska, želi li postati dijelom EU, mora decentralizirati; ne samo zato što je još Ugovor iz Maastrichta uveo supsidijarnost, donošenje odluka na najnižoj mogućoj razini, nego i stoga što općine ili regije koje nemaju dostatan prihod iz kojega mogu sufinancirati programe za koje bi mogle dobiti novac iz europskih fondova – udjelom obično propisanim na 25 posto – novac iz bruxelleske blagajne ne mogu povući. A time se cijeloj zemlji smanjuju izgledi za razvoj.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?