Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBEĆANA ZEMLJA

Zoran Mamić preuzeo 'saudijski Dinamo', Bilić vodi njihov 'Hajduk'

Zoran Mamić
Foto: Twitter/Al Hilal
1/4
31.01.2019.
u 07:49

O načinu života, običajima, uvjetima za rad u Saudijskoj Arabiji razgovarali smo sa 64-godišnjim stručnjakom Mladenom Frančićem, trenerom koji je vodio čak pet tamošnjih klubova

Najpopularniji hrvatski nogometni stručnjak u Aziji Zoran Mamić (47) vraća se u Saudijsku Arabiju nakon dvije godine, u njezin najveći, najbogatiji i najtrofejniji klub Al Hilal (u prijevodu polumjesec) potvrđujući tako da je ova kraljevina od 33 milijuna stanovnika, površinom peta najveća država u Aziji, i dalje obećana zemlja za hrvatske nogometne trenere.

Stoga smo o načinu života, običajima, uvjetima za rad u Saudijskoj Arabiji razgovarali sa 64-godišnjim stručnjakom Mladenom Frančićem, trenerom koji je vodio čak pet tamošnjih klubova; Hetten, Al Qadisiyah, Al Watani, Al Nahdu i Damac.

– Zoran Mamić dolazi u Al Hilal iz Rijada, nazvao bih ga ‘saudijskim Dinamom’, dok je Bilićev Al Ittihad otprilike njihov ‘Hajduk’. Između ta dva kluba golemo je suparništvo, njihove utakmice pune su naboja – počinje svoju priču Frančić.

Prekidi zbog molitve

Interes publike u Saudijskoj Arabiji je ogroman pa tako Bilićevu momčad u prosjeku gleda 36 tisuća, a Al Hilal gotovo 20 tisuća ljudi po utakmici.

– Nogometni savez plaća sva putovanja klubovima, a utakmice se igraju u različitim terminima, od 13.30, 16.20, 16.50, 18.20, zbog molitve. Tijekom dana ima pet molitvi i za vrijeme njihova trajanja sve je zatvoreno na pola sata. Kada počinje molitva, trening i utakmica prekidaju se na minutu – nastavlja Frančić.

>> Pogledajte što je Zdravko Mamić, brat Zorana Mamića rekao o presudi njegovog slučaja

Kakvi su Saudijci navijači?

– Najprije, u njihovu mentalitetu nema žurbe, pritiska, stresa. Nogometni navijači prilično su komotni i ne dolaze na početak utakmice, nego kasne po desetak minuta. No za vrijeme utakmice su strastveni, fanatični, bučni, temperamentni, osobito navijači najvećih klubova. Teško podnose sudačke pogreške i na njih burno reagiraju, iako je toga sve manje. Naime, ne samo da uveden VAR, nego im je edukaciju sudaca prije koju godinu preuzeo najbolji engleski sudac Mark Clattenburg (koji je u listopadu prošle godine smijenjen s pozicije šefa sudaca, nap.a.) – dodaje Frančić, koji kaže kako je uživao raditi u tamošnjem ambijentu.

Kaže da život u Saudijskoj Arabiji nije skup.

– Primjerice, gorivo je jeftino: rezervoar od 30 litara košta 80 kuna, kod nas 300 kuna. PDV je samo pet posto. Zbog velikih vrućina, temperature zraka koje se penju i do 48 stupnjeva, prisiljeni su na kasnije večernje izlaske. Izlaze uglavnom po trgovačkim centrima i ostaju do 1-2 sata ujutro. Hrana je odlična, nema svinjetine, konzumiraju se piletina, riba, junetina, govedina, puno voća i povrća – ističe Frančić.

Premija samo za pobjedu

Iskustva s ispunjavanjem financijskih obveza prema vama od saudijskih klubova?

– Saudijci ispunjavaju svoje financijske obveze. Može se dogoditi da isplate kasne, ali one na kraju uvijek budu podmirene. Zanimljivo je da predsjednici klubova isplaćuju premije (oni to kažu mukafa) samo za pobjedu (foz), ne i za neodlučene ishode, bez obzira na ime suparnika. Oni jednostavno vole pobjeđivati – zaključio je Frančić.

Evo još nekih zanimljivosti o Saudijskoj Arabiji. Primjerice, to je najveća je zemlja svijeta bez ijedne rijeke. Prije sedam godina uvedena je zabrana pušenja u vladinim institucijama i javnim prostorima;  četvrti je najveći uvoznik cigareta u svijetu, a Saudijci troše osam milijuna dolara dnevno na cigarete.

Homoseksualna aktivnost tretira se kao kazneno djelo i kažnjava se smrću ili dugogodišnjim zatvorom. Žene u Saudijskoj Arabiji ne izlaze u javnost, osim ako nisu u pratnji muža ili rođaka. Bez muževe suglasnosti i prisustva one ne smiju napuštati zemlju, ići na posao... Tek u lipnju prošle godine ženama je dopušteno da polažu vozačke ispite...

>> Pogledajte gostovanje Zorana Mamića u studiju Večernji TV-a

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije