Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVIO SE IZ DUBLINA

Zlatko Dalić uoči ždrijeba puca od optimizma, poslao jasnu poruku!

Zlatko Dalić
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
02.12.2018.
u 07:43

– Nemam straha ni od jedne reprezentacije. Mi smo druga reprezentacija svijeta i vjerojatno nas mnogi doživljavaju kao najnepoželjnijega suparnika. Neka drugi misle o tome kako će nas izbjeći – dodao je Dalić

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić (52) javio nam se jučer netom nakon slijetanja u Dublin u kojem će danas, prvi put otkad je preuzeo Hrvatsku, nazočiti ceremoniji ždrijeba kvalifikacija za neko veliko natjecanje.

– Nemam posebnih želja u ždrijebu, a ni očekivanja. Znamo što hoćemo, što nam je cilj: to je plasman na Europsko prvenstvo i meni je doista svejedno tko će nam na tom putu biti suparnik. Mi imamo dovoljno snage i moći da se plasiramo na EP – kazao je Dalić.

Iz druge jakosne skupine prijeti nam trostruki europski i četverostruki prvak Njemačka. Možda bi bilo poželjno izbjeći elf?, pitamo izbornika.

Nemam straha ni od jedne reprezentacije. Mi smo druga reprezentacija svijeta i vjerojatno nas mnogi doživljavaju kao najnepoželjnijega suparnika. Neka drugi misle o tome kako će nas izbjeći – dodao je Dalić, koji će se nakon ždrijeba vratiti u Zagreb, odnosno nije planirao ići u Pariz u kojem će kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić u ponedjeljak biti okrunjen Zlatnom loptom France Footballa.

Izbjegli Francusku, Belgiju...

Hrvatska će u ždrijebu biti među deset nositelja, uz Švicarsku, Portugal (branitelj naslova), Nizozemsku, Englesku, Belgiju, Francusku, Španjolsku, Italiju i Poljsku. To su, dakle, suparnici s kojima se naša reprezentacija ne može sastati u kvalifikacijama za EP.

Četiri sudionika završnog turnira Lige nacija, Švicarska, Portugal, Nizozemska i Engleska, bit će nositelji u skupinama od A do D, koje će činiti pet reprezentacija, a preostalih šest nositelja bit će smješteno u skupine od E do J. Među njima je i Hrvatska, uz Belgiju, Francusku, Španjolsku, Italiju i Poljsku, a pet od šest tih skupina činit će po šest reprezentacija.

Iz preostalih jakosnih skupina izabranici Zlatka Dalića dobit će po jednog suparnika, a mjesto na EP-u (na kojemu će sudjelovati 24 nacionalne momčadi) osigurat će dvije prvoplasirane momčadi iz svake od deset kvalifikacijskih skupina. Preostala četiri mjesta bit će popunjena u doigravanju, na temelju plasmana u Ligi nacija; tri miniturnira (liga B, C i D) bit će odigrana u ožujku 2020., dok je završni turnir A Lige nacija u lipnju sljedeće godine.

Bit će ovo najkraći kvalifikacijski ciklus u povijesti, trajat će od 21. ožujka do 19. studenoga 2019. Osvajač Lige nacija izborit će izravan plasman na Euro 2020. i kvalifikacije će igrati bez pritiska, a u dodatnim kvalifikacijskim turnirima sudjelovat će po četiri pobjednika svojih skupina u divizijama Lige nacija (B, C i D). Ako osvajač neke skupine Lige nacija već izbori izravni plasman na Euro 2020. u kvalifikacijama, u doigravanju će ga zamijeniti druga najbolje rangirana reprezentacija iz te skupine. Ako bi, pak, sve selekcije iz skupina Lige nacija izborile izravni plasman na EP “redovnim” kvalifikacijama, u doigravanje bi išla sljedeća najbolja reprezentacija iz cjelokupnog plasmana te divizije.

Bez Brekala i Vlašića u lipnju

Na primjer, iz B Lige nacija plasman u doigravanje za EP kao prvoplasirane reprezentacije ostvarile su BiH, Ukrajina, Danska i Švedska. Međutim, ako se primjerice BiH izravno plasira na Euro 2020. u kvalifikacijama, u doigravanje za EP ići će drugoplasirana reprezentacija iz te skupine Lige nacija, Austrija. No, ako i Austrijanci izbore izravni plasman, u doigravanje će trećeplasirana reprezentacija skupine, Sjeverna Irska.

Dva termina kvalifikacijskih utakmica za EP predviđena su u lipnju sljedeće godine, preciznije 7. i 8. te 10. i 11. lipnja, što će Daliću, ali i nekim drugim izbornicima malo ograničiti izbor kandidata. Naime, u to vrijeme trajat će pripreme mlade reprezentacije za EP u Italiji i San Marinu, na kojemu Gračanovi izabranici igraju prvu utakmicu protiv Rumunjske 18. lipnja. Dakle, Brekalo i Vlašić trebali bi preskočiti lipanjske obveze kod Dalića. 

>> Pogledajte što je Zlatko

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije