Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatreni na Poljudu

Zlatko Dalić je, uz Kustića, jedini iz HNS-a trebao biti u Splitu

26.06.2019.
u 06:57

Hrvatski izbornik je ujedinitelj nacije i u njegovu iskrenost i poštenje nitko, pa ni Brbić, ne bi posumnjao

Približavanje Hrvatskog nogometnoga saveza i pobunjenoga Hajduka, odnosno Splita, pa makar i deklarativno, nosi sa sobom samo pozitivne konotacije i za početak djeluje ohrabrujuće.

Rezultira li ono doista povratkom A reprezentacije na Poljud u listopadu, utakmicom Hrvatska – Mađarska, bio bi to svakako nogometni događaj godine u Hrvatskoj, ne samo u kontekstu spektakularnosti cijele priredbe.

>>> Pogledajte što je Davor Šuker rekao o gostovanju reprezentacije na Poljudu

Ta bi utakmica u Splitu označila i kraj jednoga besmislenoga sukoba između Hajduka i HNS-a i otvorila novo poglavlje njihovih godinama kontaminiranih odnosa.

Pogrešna koncepcija

Međutim, koliko je u ovom trenutku, tri mjeseca prije njezina odigravanja, doista realno da se ta utakmica dogodi na Poljudu? I koliko je prekjučerašnji povijesni splitski sastanak doista čvrst temelj za izgradnju nove iskrenosti na relaciji Split – HNS?

Evo, pogledamo li sastav koji je ‘izbornik’ Marijan Kustić poveo na pregovore u Split, koliko god on, Kustić, bio benevolentan prema Splićanima, čini se da se u startu opredijelio za pogrešnu, čak licemjernu koncepciju: Mišković-Kulušić-Svetina-Vučemilović.

Nisu li upravo sva četvorica, pa uključujući i samoga Kustića, bili članovi Izvršnog odbora HNS-a koji je godinama glasovao po Mamićevim željama i čija je žrtva najčešće bio – Hajduk?

Nije li upravo Damir Mišković, uoči posljednjih izbora za predsjednika HNS-a, fotografiran u Zagrebu na tajnom sastanku s Mamićem? Nisu li Miškovićeva Rijeka i Mamićev Dinamo godinama bili u prešutnom paktu?

Mamićeva produžena ruka

Nije li današnji Dinamov disident Tomislav Svetina godinama bio Mamićeva produžena ruka u Dinamu? Nije li Ante Kulušić dužnosnik koji godinama vodi sudačku organizaciju, najbolesnije tkivo hrvatskog nogometa, zbog kojega je Hajduk najviše ispaštao?

1/16

Sjetimo se primjerice samo finala Kupa 2018. u Vinkovcima. Na kraju, i sam je Mišković zbog sudaca jednom dao ostavku u HNS-u...

Kako onda, s ovim protagonistima, u Splitu mogu povjerovati u iskrene namjere HNS-a da krenu u strukturne promjene?

Ako su u Savezu već igrali na kartu iskrenosti, onda je u Splitu za istim stolom sa Splićanima neizostavno trebao biti – izbornik Zlatko Dalić. Jer, on je taj koji, zajedno s reprezentativcima, najviše zagovara povratak vatrenih na Poljud i on je čovjek u čiju iskrenost i poštenje nitko nema pravo sumnjati.

Uostalom, Dalić je odavno izašao iz izborničkih okvira i nerijetko nastupao kao političar. Ako je prošloga ljeta bio ujedinitelj nacije, obožavan u svim dijelovima Hrvatske, onda upravo Dalić u pregovorima sa Splitom treba biti najjači HNS-ov adut.

Na žalost, utakmica Hrvatska – Mađarska igra se tek u listopadu, do kada se u hrvatskom nogometu još štošta može dogoditi. Na primjer, do tada će biti odigrano deset kola Hrvatske lige. Što ako, kojim slučajem, do tada Kulušićevi vrli štićenici negdje zakinu Hajduk?

Seniore, juniore ili pionire. Ili, još gore – što ako, u ime približavanja Saveza Hajduku, suci odjednom postanu skloniji Splićanima nauštrb drugih klubova? Kako god okrenete, Hajduk i Splićani opet će biti nezadovoljni.

>> Prava navijačica! Predsjednica navijala u Modrićevom dresu

1/13

Naravno, moguć je i drugačiji scenarij; da se u kratkom roku u Savezu počne razmatrati neki od razumnijih Hajdukovih zahtjeva, poput ponovnog osnivanja Udruge prvoligaša. To bi, recimo, za početak bio čin dobre volje HNS-a.

Acta non verba ili – djela, a ne riječi, glasi latinska poslovica. Nadajmo se da će HNS doista u kreiranju nove pravednosti i reformi koje često spominje Kustić biti odlučan i djelotvoran. Bolje da se uoči Mađarske djela prime oni nego – Torcida.

Komentara 15

AB
abendblatt
07:42 26.06.2019.

DAsovicu, zasto dolijevas Ulke na vatru? Cemu ovo ulizivacko pisanje? Koliko je Upravo Hajduk imao naklonost sudaca? Onda su sutili, kod njih je pokralo, ukralo privarilo samo kad izgube. Ovo ti nije trebalo.

BO
Bojnik
07:50 26.06.2019.

U Split uopce nije trebalo ici.Mogla se tekma odrzati i u Dugopolju,Rujevici,Šubicevcu,Osjeku ili Varazdinu,a ne se moliti skupini narkomana.Ako nezele repku,netrebaju je ni dobiti.Pa oni bi se trebali izvinut za sve bezobrastine,nedolicnog ponasanja,razbijanja prozora na kuci Modrica,a bogami i za svastiku.

DU
Deleted user
08:12 26.06.2019.

Jadna analiza . Na tragu razmišljanja jednog marginalca Rilova i sportske redakcije SD. Izgleda da da se VL isključivo prodaje u Splitu kada se tako slavi poštenje Hajdukovih uprava i i pljuje po svim ostalim sportskim djelatnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije