Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatreni konačno u Splitu

Izborniku Zlatku Daliću napokon će se ispuniti želja

Zlatko Dalić
Foto: NordPhoto/PIXSELL
1/6
25.06.2019.
u 06:53

Za istim stolom u poljudskom salonu našli su se predsjednik Hajduka Marin Brbić, izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić i članovi Izvršnog odbora Damir Mišković i Ante Vučemilović te, naravno, predstavnici Grada Splita na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, Kustićevim “stranačkim suigračem” iz HDZ-a. Ukupno su za stolom bila 16-orica ljudi

Čak pet sati trajao je jučer na Poljudu sastanak koji možemo okarakterizirati i povijesnim, na kojemu je napokon i službeno dogovoreno kako će hrvatska nogometna reprezentacija ugostiti Mađarsku na Poljudu 10. listopada, u najjačoj kvalifikacijskoj utakmici za plasman na EP 2020. godine. Dakle, srebrni vatreni, naša najpopularnija i najuspješnija nogometna momčad u povijesti, vraćaju se u Split!

Za istim stolom u poljudskom salonu našli su se predsjednik Hajduka Marin Brbić, izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić i članovi Izvršnog odbora Damir Mišković i Ante Vučemilović te, naravno, predstavnici Grada Splita na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, Kustićevim “stranačkim suigračem” iz HDZ-a. Ukupno su za stolom bila 16-orica ljudi.

>>> Pogledajte što je Davor Šuker rekao o gostovanju reprezentacije na Poljudu

– Nagomilani problemi između Hajduka i HNS-a nisu od jučer i sa zadovoljstvom mogu reći da smo konačno o njima počeli razgovarati. Hajduk ostaje pratiti razvoj situacije i uključit će se u onom trenutku kada vidimo da se naši problemi rješavaju. Danas smo osjetili nagovještaj da bi se tu nešto moglo mijenjati, očekujemo u budućnosti da će to ipak profunkcionirati. Hajduk nema drugog saveza nego Hrvatski nogometni savez. Svi problemi koji su već komunicirani danas su bili na tapeti i očekujem da će biti riješeni na naše zadovoljstvo. Prije svega ponovno osnivanje Udruge prvoligaša. Hajduk ne sudjeluje u organizaciji utakmice Hrvatska – Mađarska, uključit će se kada se uvjerimo da se problemi rješavaju – kazao je Hajdukov predsjednik Marin Brbić.

“Vojni udar” 2014. godine

Podsjetimo, Udruga prvoligaša ukinuta je u srpnju 2014. godine, nakon što se pet klubova pod Dinamovom kontrolom izjasnilo kako ne žele više sudjelovati u njezinu radu.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić usporedio je tada tu akciju s vojnim udarom, a upravljanje Hrvatskom ligom tada je preuzeo Hrvatski nogometni savez.

Marijan Kustić, izvršni HNS-ov direktor, uz izbornika Zlatka Dalića bio je u Kući nogometa najveći zagovornik povratka hrvatske reprezentacije na Poljud.

– Imali smo dobar, kvalitetan sastanak. Za sve stvari treba vremena da se riješe, ali bitno je da volja i želja postoje. Veseli i podrška Grada glede utakmice Hrvatska – Mađarska u Splitu. Veselim se dolasku Mađarske u Split u suradnji s Gradom, a potrudit ćemo se da se u organizaciju uključi i HNK Hajduk – kazao je Kustić.

>>> Prava navijačica! Predsjednica navijala u Modrićevom dresu

Zlatko Dalić
1/13

Na njega se nadovezao splitski gradonačelnik.

– Zahvaljujem svima koji su konačno sjeli za stol i počeli rješavati probleme. Veselim se nastavku dobre suradnje i igranju hrvatske nogometne reprezentacije na našem najljepšem stadionu – kazao je Krstulović Opara, koji je u jednom trenutku bio napustio sastanak, pa se nakon dva sata izbivanja ponovno bio vratio na Poljud.

Sudionici sastanka nisu otkrili u kojoj je mjeri Hajduk za vrijeme sastanka inzistirao na isprici HNS-a zbog “dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema našem gradu i klubu”, kako je prošloga tjedna zatražilo splitsko Gradsko vijeće, no to u ovom trenutku nije ni bitno.

Najvažnije je da su se stavovi suprotstavljenih strana počeli približavati i da izbornik Dalić može već sada početi planirati pripreme vatrenih u listopadu u Splitu. Hrvatska će najprije 10. listopada Mađare ugostiti u Splitu, a tri dana poslije gostovat će u Cardiffu protiv Walesa.

Hrvatska nogometna reprezentacija na Poljudu je odigrala 12 utakmica, i u njima slavila samo jednom: nad Gruzijom (2:1) u lipnju 2011. godine, u kvalifikacijama za EP 2012. Bio je to ujedno i posljednji natjecateljski nastup A vrste u Splitu pred publikom, dok je u lipnju 2015. godine Hrvatska na Poljudu ugostila Italiju i remizirala (1:1) pred praznim stadionom.

Više nema zapreka

Tada se u Splitu dogodio skandalozni “slučaj svastika”. Posljednji pak prijateljski ogled reprezentacije u Splitu upriličen je u kolovozu 2012. godine, kada je Štimčeva Hrvatska bila poražena od Švicarske (2:4).

Dakle, posljednja dvojica izbornika, Ante Čačić i Zlatko Dalić, nisu vodili Hrvatsku na Poljudu. Sada će se ta želja ispuniti srebrnom izborniku iz Rusije Daliću, čovjeku koji je u duši hajdukovac i koji je bio Hajdukov junior, a u Hrvatskoj ligi bio je igrač bijelih godinu i pol dana (od ljeta 1996. do zime 1997.). Sada više nema zapreka da HNS prijavi Uefi da će Split biti domaćin ogleda Hrvatska – Mađarska.

Posljednju pak domaću utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. Hrvatska će odigrati 16. studenoga protiv Slovačke. Logičnim se nameće da domaćin te, možda odlučujuće utakmice, bude Zagreb.

Komentara 7

ZW
zweistein
08:15 25.06.2019.

bit će katastrofa, majmun je ušao u tenk

SO
Somelier
08:40 25.06.2019.

Koje oduševljenje. Sjeli su za stol. Nadam se da Daliću to ne će prisjesti ili mu se obiti o glavu. Ne možwš obečati Hajduku da će biti prvak države kada su nesposobni.

Avatar comandante
comandante
07:02 25.06.2019.

Sta se imaju njemu njemu ispunjavati neke zelje, neka priprema ekipu i ostavi se mudrovanja i jeftinig populizma, normalno je da repka igra u Splitu, zasto o tome uopce raspravljati, zalosno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije