Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZDANICA VATRENIH

Zašto Livi nije napravio transfer? Među najboljim je svjetskim vratarima, no postoji prepreka

FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Croatia v Brazil
Foto: Lee Smith/REUTERS
1/10
31.03.2023.
u 07:00

Nakon izvarnednog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kataru nije otišao iz Dinama, no sve je spremno za njegov transfer na ljeto. Svi oni koji objašnjavaju Livakovićev fenomen najčešće izvlače jednu tezu...

Priča oko Dominika Livakovića vjerojatno je jedinstvena u nogometnom svijetu. Kako je moguće da Dinamo ne može unovčiti vratara koji već desetak godina brani na vrhunskoj razini, a njegova forma cijelo vrijeme ide uzlaznom putanjom!? Usto, već godinama je bez konkurencije u hrvatskoj reprezentaciji.

Teže je prodati vratara

Prodaja vratara uvijek je bila malo teža zadaća, a odštetna klauzula od deset milijuna eura zadnjih je godina vjerojatno bila jedna od većih prepreka. Neki će kazati da je Livaković zadnjih godinu i pol definitivno zaokružio svoju vratarsku vještinu poboljšavši svoju igru. No ta teza baš i ne stoji jer smo prije nešto više od pola godine angažirali agenciju koja je izračunala da je po tom segmentu najbolji vratar naše lige. Dobro, neki će kazati da bi ga za ozbiljan transfer trebalo uspoređivati s razinom liga petice, što je opet točno. Prošle godine njegova uspješnost točnih dodavanja bila je na 87 posto u 55 utakmica. Na 88 posto bio je Lovre Kalinić, ali u 35 utakmica. Kalinić se svojedobno potpisao za Gent u transferu vrijednom 3,7 milijuna eura, kako piše na Transfermarktu.

Usporedbe radi, najbolji svjetski vratari poput Edersona iz Cityja, Alissona iz Liverpoola, odnosno Ter Stegena iz Barcelone imaju u prosjeku od 92 do 94 posto točnih dodavanja. Courtois iz madridskog Reala u prošloj je sezoni imao pak 86 posto točnih dodavanja prošle sezone, dakle slabiji je u tom segmentu od najboljeg vratarskog dvojca iz HNL-a. Naravno, u toj su priči važne i neke druge stvari, poput stila igre cijele momčadi i nije isto koje je kvalitete stoper ispred vratara. Također, važno je spomenuti detalj otvorene igre u dugim loptama, više od 40 metara dužine, prema kojem Livaković ima 76 posto dodavanja, a Ederson 67 posto!

Ovo su važni statistički detalji, budući da se oko ovog segmenta njegove igre vodi najviše polemika. I svi oni koji objašnjavaju Livakovićev fenomen najčešće izvlače ovu tezu. No istina je, čini se, malo drukčija.

Tek se zadnjih nekoliko mjeseci taj opći stav počeo mijenjati i, kada se govori o općem dojmu, svi će kazati da je Livaković izbrusio sva tri osnovna segmenta koja vrhunski vratar mora imati. Do sada je bio jedan od najboljih svjetskih vratara na liniji, izlazak je također imao, a igrao je, kao što pokazuju statistički parametri, na vrhunskoj razini. Dakle, sve je spremno za transfer koji bi se, kako kažu poznavatelji nogometnog tržišta, mogao dogoditi u sljedećem ljetnom prijelaznom roku. Utakmica protiv Turske pokazala je najmanje dva od ta tri najvažnija segmenta u kojima je Livaković među najboljim svjetskim vratarima.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Croatia v Brazil - Education City Stadium, Doha, Qatar - December 9, 2022 Croatia's Dominik Livakovic celebrates after the match as Croatia progress to the semi finals REUTERS/Dylan Martinez Photo: Dylan Martinez/REUTERS
Foto: Dylan Martinez/REUTERS

U zadnjih nekoliko prijelaznih rokova najčešće se spominjalo kako su ponude Rennesa i Nottingham Forresta bile najkonkretnije. Jučer se u španjolskim medijima pojavila informacija da je Villarreal zainteresiran za našeg reprezentativnog vratara. No ako je Livaković već otprije zadovoljavao svjetske kriterije, zašto se transfer nije dogodio? Moguće i zbog činjenice što je branio u klubu koji je bio solventan sve ove godine, bio je bez prave konkurencije u poprilično komfornoj situaciji. Ili se svi u sustavu moramo ozbiljno zapitati.

– Teško mi je govoriti o igraču o kojem ne vodim brigu i ne poznajem sve okolnosti. Vjerujem da je Livaković imao ponuda, no nije htio otići samo da ode. Te ponude koje su stigle očito nisu zadovoljile ni njega ni klub. U Dinamu mu je sve ovo vrijeme bilo jako dobro. Imao je odličan status i u reprezentaciji. Rekao bih da nije želio riskirati nešto što mu nije potrebno, da ode u neki klub u kojem neće braniti ili u drugi, koji nije po njegovu ukusu – kazao je Andy Bara, hrvatski menadžer.

28.03.2023., stadion Timsah Arena, Bursa, Turska - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine, skupina D, 2 kolo, Turska - Hrvatska. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U Livakoviću je sigurno zadnjih godina tinjao sportski duh i intrigira ga da se okuša na nekoj ozbiljnijoj razini. Osim činjenice da je skup, važno je i to što ga nijedan klub ne može dovesti kao eventualnog drugog vratara. Također, vrlo je malo klubova srednje kategorije koji mogu platiti transfer. Međutim, oni u najvećem broju slučajeva nisu zadovoljavali Livakovićeve kriterije, dok se na najvišoj razini vratari rijetko mijenjaju. Dakle, puno toga mora se poklopiti da bi se ozbiljan vratarski transfer dogodio. Osim Kalinićeva transfera u Gent, spomenimo i Ivu Grbića, koji je iz Lokomotive u Atletico Madrid otišao za 3,5 milijuna eura, kako piše na Transfermarktu.

Previsok rejting

Iako se u nogometnim kuloarima spominjao i iznos od pet milijuna eura. Posljednji ozbiljniji transfer u zadnjem prijelaznom roku onaj je Ivice Ivušića, koji je iz Osijeka za dva milijuna eura otišao u ciparski Pafos.

– Livakovićeva cijena bila je dosta visoka već dulje vrijeme. Mora se otvoriti prostor, vratara nije lako prodati i ne kupuje ih se masovno, u svakom prijelaznom roku. On mora biti prvi golman, a ne drugi koji će se izboriti za broj jedan. To nije varijanta za njega jer ima previsok rejting. Što se tiče reakcije na liniji, najbolji je vratar na svijetu. Trenutačno je jedan od najboljih vratara koji su u ovom trenutku na tržištu – ponudio je Marko Naletilić tržišne razloge.

01.03.2023., stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport Hrvatski nogometni kup, cetvrtfinale, GNK Dinamo - NK Lokomotiva. Dominik Livakovic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Livaković ulazi u zadnju godinu petogodišnjeg ugovora koji je s Dinamom produljio 2019. godine. Ugovor mu istječe 30. lipnja sljedeće godine. Stoga je moguće da i odštetna klauzula bude manja vrlo skoro, posebice ako se takva varijanta ispregovara na relaciji igrač – klub. Logično, u tom će se slučaju pojaviti više klubova koji mogu dati desetak milijuna eura za našeg reprezentativnog vratara. Naravno, kad bi taj ukupni iznos podmirio i Livakovićeva godišnja primanja u klubu.

Komentara 6

Avatar gremo20
gremo20
08:58 31.03.2023.

kad se vidi koje cifre za golmane plaćaju klubovi petice za vratare 20-30% slabije od Livakovića, potpuno je nejasno zašto Livi do sada nije otišao u nekom transferu od 10 i više mil.eura, pogotovo što obranama za repku i Dinamoo u euro natjecanjima dokazuje da je vrhunski vratar za najveće klubove. sjetimo se npr. Kariusa koji je branio za legendarni Liverpool i kakve je grozne greške radio, Livi takve kikseve nikad nije imao...a opet onaj je godinama branio u Liverpoolu, a Livi je i dalje u Dinamu. enigma...

PB
pb1520
09:44 31.03.2023.

Nema Manjinja, Milanista ne zna ni vodu prodavati, a kamoli će igrače.

DU
Deleted user
09:43 31.03.2023.

Bolje mu je ostati u Dinamu i biti jedinica nego negdje sjediti na klupi. Još uvijek ima dugu karijeru ispred sebe i ne treba skupljati za starost, te realizirati transfer na silu... Ono što nije jasno, jest njegov tretman u medijima i stalne kritike, a bolji je golman od npr. Pletikose koji je bio kovan u zvijezde. Ili Kalinića ili Ivušića... Nije kiks golman i nikada nije imao toliko lošu utakmicu kao npr. Subašić u finalu sv. prvenstva, kada je bio glavna sprdnja na mrežama... Kako god se okrene, Livaković je sigurno među 10-15 najboljih golmana na svijetu danas i mi boljeg trenutno nemamo. Ako želi tako ostati, mora jako paziti s transferom, nije jedan golman propao odlaskom negdje i sjedenjem na klupi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije